Zašto južna Azija toliko voli Messija i Argentinu?

4
Radiosarajevo.ba
Zašto južna Azija toliko voli Messija i Argentinu?
Foto: Deutsche Welle / Južna Azija navija za Messija

Kada se Argentina u finalu SP-a 2022. u Kataru suočila s Francuskom osim podrške kod kuće, podršku su pružali i milioni zaljubljenika u fudbal iz Indije i Bangladeša koji su na strani južnoameričke momčadi.

"Argentina je zemlja Messija i Che Guevare. Bez obzira pobijedi li ili ne, ja ću i dalje biti zadrti poklonik", kaže Thomas Issac, ekonomist i član Komunističke partije Indije u jednoj reportaži lista Guardian.

I time otprilike daje odgovor na pitanje zašto argentinska ekipa ima toliko poklonika među stanovnicima bivših britanskih kolonija Indije i Bangladeša.

Aljoša Čampara: 'Dodik nama ne može prijetiti'

Aljoša Čampara: 'Dodik nama ne može prijetiti'

Priča vrijedna filmskog platna: Ko je Messijeva prelijepa supruga

Priča vrijedna filmskog platna: Ko je Messijeva prelijepa supruga

Sve za Maradonu i Messija

U zemlji kriketa, nogomet još od kolonijalnih dana ima mnogo poklonika. Nakon pobjede Argentine protiv Hrvatske u polufinalu, ulicama Kolkate i Dake su koračale mase nogometnih navijača u plavo-bijelim dresovima skandirajući Argentini i posebice njezinom heroju Lionelu Messiju. U milionskom gradu na istoku zemlje argentinske zastave i murali posvećeni Messiju su na svakom koraku. Tu je i oltar posvećen Messiju i njegovom velikom prethodniku Maradoni.

Ogromna podrška nogometnoj ekipi zemlje na drugom kraju planete potječe još od dana kada je Maradona žario i palio svjetskim nogometnim terenima. Oni koji su si to mogli priuštiti, otputovali su u Katar kako bi ovaj put dali podršku Maradoninom nasljedniku Messiju.

Legiji pobornika iz Bangladeša i Indije se službeno zahvalio i Argentinski nogometni savez. "Hvala vam što podržavate našu ekipu. Ludi ste kao i mi", poručio je nedavno Argentinski nogometni savez porukom na Twitteru na kojoj su prikazani fanovi iz Bangladeša u argentinskim dresovima.

Južna Azija navija za Messija
Foto: Deutsche Welle / Južna Azija navija za Messija
Oglasio se Pele nakon što je Argentina osvojila "boginju", jednog igrača je pohvalio

Oglasio se Pele nakon što je Argentina osvojila "boginju", jednog igrača je pohvalio

Messi mora osvojiti kup

Drugo uporište poklonika argentinske ekipe je južnoindijska pokrajina Kerala gdje je u gotovo svakom selu organiziran 'public viewing'. Nakon ispadanja Brazila, koji ovdje također ima mnogo fanova, sva energija je usredotočena na podršku Argentini i Messiju. 33-godišnji Aditya Shiram je veliki fan Argentine još od prvenstva 1998. On će nedjeljne finale gledati sa svojim prijateljima s kojima igra nogomet od djetinjstva, piše DW.

Južna Azija navija za Messija
Foto: Deutsche Welle: Južna Azija navija za Messija

Svi oni žele igrati u dresu s brojem 10, prije Maradoninim danas Messijevim brojem. On se nada da će i Messi kao i dvije ostale legende, Maradona i Pele, svoju karijeru okruniti i titulom svjetskog prvaka. "Sve dok ne osvojiš svjetski kup, ne možeš biti rame uz rame s najvećima", zaključuje Shiram.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije