Vrijeme je za Zlatana, Azzurre i aktuelne prvake Evrope

Radiosarajevo.ba
Vrijeme je za Zlatana, Azzurre i aktuelne prvake Evrope
EPA / Zlatan Ibrahimović
Četvrti dan Evropskog prvenstva u Francuskoj donosi nam tri odlične utakmice. Na teren će aktuelni prvaci Evrope, Španija, a njihov protivnik je Češka Republika.

Zlatan Ibrahimović i njegova Švedska u prvom susretu na Evropskom prvenstvu igrat će protiv reprezentacije Irske. Reprezentacija Belgije, koja je u Francusku došla kao jedan od favorita za titulu, igrat će protiv Italije.

Španija - Češka Republika

Španija u pohod na treću uzastopnu titulu prvaka Evrope kreće danas iz Toulousea, grada aviona. Jedno je sigurno, Španci nisu dobri kao prije četiri godine, ali opet su u krugu favorita za titulu prvaka Evrope. Uoči odlaska na Evropsko prvenstvo poraženi su od Gruzije, 137. reprezentacije svijeta. Češka Republika s druge strane poražena je od Južne Koreje rezultatom 2:1, koju je Španija tri dana ranije savladala sa 6:1.

Vicente del Bosque je čini se konačno donio odluku i na gol protiv Čeha će David de Gea, koji je dan uoči početka Eura optužen da je sudjelovao u seks skandalu s Ikerom Muniainom. Morata je zbog povrede propustio duel s Gruzijom, ali će biti spreman za sutrašnji susret, dok bi David Silva mogao upisati svoj 100. nastup. Marek Suchy je suspendiran za prvu utakmicu, a na poziciji štopera zamijenit će ga Roman Hubnik ili Michal Kadlec.

Španija u četiri utakmice s Češkom Republikom ne zna za poraz. Česi su postigli samo jedan gol u duelima sa Španijom, a strijelac je u porazu od 2:1 u Granadi, 2011. godine bio Jaroslav Plašil. U istim kvalifikacijama Češka je poražena i na domaćem terenu, rezultatom 2:0. Jedini pogodak u dva odigrana susreta u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1998. godine postigao je Fernando Hierro s bijele tačke.

Vjerovatni sastavi:

Španija: Casillas; Juanfran, Piqué, Ramos Alba; Busquets; Silva, Fàbregas, Iniesta, Nolito; Morata.

Češka Republika: Čech; Kadeřábek, Sivok, Kadlec, Gebre Selassie; Darida, Plašil; Dočkal, Rosický, Krejčí; Necid.

Irska - Švedska

Svoj put na Evropskom prvenstvu danas počinje i reprezentacija Švedske, a samim tim i Zlatan Ibrahimović. Fantastični napadač koji je postigao neke od najboljih i najljepših golova u historiji fudbala želi svoj raskošni talent pokazati i na smotri najboljih reprezentacija Evrope. Ibrahimović će danas u Parizu u kojem je briljirao u posljednje četiri godine, imati priliku postaviti rekord. Ukoliko zatrese mrežu Iraca, Ibrahimović će postati prvi igrač koji je postizao golove na četiri različita Evropska prvenstva.

Irci se vraćaju na stadion Stade de France, gdje su poraženi od Francuske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2009. godine, a ključni trenutak bio je gol rukom Thierryja Henryja. Irci imaju četiri vezana poraza u na završnici evropskih prvenstava i danas ih ne čeka lagan zadatak. Irci imaju problema s povredama, a upitan je nastup Robbieja Keanea i Jamesa McCarthyja, ali Martin O'Neill vjeruje da će biti spremni za duel sa Šveđanima.

Kod Šveđana, Albin Ekdal se oporavio nakon što je zadobio tešku posjekotinu prilikom pada u noćnom klubu u maju, ali pitanje je da li ima snage za napore i vjerovatno neće biti u prvih 11. Švedska ima pet pobjeda protiv Irske u deset odigranih susreta, a Irska tri, dok su dva susreta završena bez pobjednika. Ko će danas biti uspješniji i da li će Ibrahimović ući u historiju, pitanja su na koja ćemo dobiti odgovor oko 20 sati.

Vjerovatni sastavi:

Irska: Randolph; Coleman, O'Shea, Keogh, Brady; Whelan, McCarthy, Hendrick, Hoolahan; Walters, Long.

Švedska: Isaksson; Lustig, Johansson, Granqvist, Olsson; Larsson, Lewicki, Källström, Forsberg; Ibrahimović, Berg.

Belgija - Italija

Belgija u duel s Italijom ulazi kao favorit. Rečenica je to koja je bila nezamisliva prije desetak godina, a večeras u Lyonu Belgijanci nose breme favorita. Belgija će u Francuskoj biti jedan od najvećih favorita za titulu prvaka. Italija, finalista iz 2012. godine, na prvenstvo dolazi bez velikih očekivanja, ali Azzurri su Azzurri i nikada ih ne smijemo potcijeniti.

Kapiten Belgije, Eden Hazard ranije je završio trening nakon jednog udarca, ali će vjerovatno biti spreman za duel s Talijanima. Belgijanci su na Euro doputovali s brojnim povredama, pa će tako prvenstvo propustiti defanzivci Vincent Kompany, Nicolas Lombaerts, Bjorn Engels i Dedryck Boyata. Kod Talijana iz istog razloga nema Claudija Marchisija i Marca Verrattija.

Posljednji duel Belgija i talija odigrale su u novembru 2015. godine. Slavila je Belgija s 3:1, a golove su postigli Jan Vertonghen, Kevin de Bruyne i Michy Batshuayi, dok je jedini strijelac za Italiju bio Antonio Candreva. U posljednjih pet međusobnih susreta postignuto je 18 golova, odnosno 3.6 po meču.

Vjerovatni sastavi:

Belgija: Courtois; Alderweireld, Denayer, Vermaelen, Vertonghen; Witsel, Nainggolan; Mertens, De Bruyne, Hazard; Lukaku.

Italija: Buffon; Barzagli, Bonucci, Chiellini; Candreva, Parolo, De Rossi, Giaccherini, Darmian; Immobile, Zaza.

Utakmice četvrtog dana Evropskog prvenstva:

15:00 Španija - Češka Republika

18:00 Irska - Švedska

21:00 Belgija - Italija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije