Više od sedam hiljada komentara: David Alaba na meti rasista na socijalnim mrežama

0
Radiosarajevo.ba
Više od sedam hiljada komentara: David Alaba na meti rasista na socijalnim mrežama
Foto: EPA - EFE / David Alaba

Štoper Real Madrida i austrijske reprezentacije David Alaba je na meti rasističkih komentara zbog svoje odluke da glasa za Lionela Messija za najboljeg igrača u izboru FIFA-e. 

Lionel Messi je legenda Barcelone i sinoć je osvojio The Best, nagradu koju FIFA dijeli svake godine za najboljeg igrača na svijetu. Kao kapiten Austrije, David Alaba je imao priliku da glasa i glasao je za Argentinca. 

To nije najbolje sjelo nekim navijačima Real Madrida, s obzirom na to za koji klub je nastupao Messi prije PSG-a, gdje se sada nalazi. Njihov odgovor je bio veliki broj rasističkih komentara na njegovoj posljednjoj slici na Instagramu.

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Više od sedam hiljada komentara rasističkog karaktera je još uvijek vidljivo ispod ove slike. 

Ovo je samo još jedan u nizu rasističkih skandala u španskom fudbalu. Osim Alabe, "na zub" rasista su dolazili i drugi igrači tamne puti. Najveći primjer je Vinicius Jr, brazilski fudbaler i klupski kolega Austrijanca. 

Bura na mrežama zbog božićne čestitke Zlatana Ibrahimovića

Bura na mrežama zbog božićne čestitke Zlatana Ibrahimovića

Vinicius dobija veliku količinu rasističkih komentara na svakom gostovanju madridskog kluba. U najgore incidente su bili involvirani navijači Atletico Madrida, gradskog rivala Real Madrida. 

Incidenti su uključivali i vješanje lutkice Viniciusa pred El Madrileno, derbi između dva kluba iz glavnog grada Španije. Slična situacija desila se i prethodne sezone, ispred stadiona Wanda Metropolitano, gdje domaće utakmice igra Atletico Madrid. 

Navijači Real Madrida su uvijek stajali iza Viniciusa i pružili mu svu podršku, i zato čudi ovakav tip komentara ispod slike Davida Alabe.

Iako ovi komentari predstavljaju mišljenje manjine navijača Real Madrida, opet treba uzeti u obzir da je rasizam veliki problem u španskom fudbalu

Navijači najtrofejnijeg kluba u svijetu će imati priliku već u četvrtak, 2. marta, da pokažu podršku svom štoperu. Tada se igra polufinale Kupa Kralja, a rival je Barcelona.

Alaba najvjerovatnije neće igrati meč zbog povrede, ali i da ne zaigra, navijači kraljevskog kluba bi morali pružiti svu moguću podršku Austrijancu, kao što to rade za Viniciusa, piše Give Me Sport

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije