Veliki uspjeh: Najbolji bh. arbitar sudi današnje finale EP u Armeniji

Radiosarajevo.ba
Veliki uspjeh: Najbolji bh. arbitar sudi današnje finale EP u Armeniji
Foto: UEFA / Irfan Peljto s pomoćnicima

Bosanskohercegovački arbitar Irfan Peljto sudi današnje finale Europskog prvenstva za juniore koje se održava u Armeniji.

Kako je rekao Peljto za zvaničnu stranicu UEFA-a, zateklo ga je saznanje da će dijeliti pravdu u današnjem susretu U19 selekcija između Španije i Portugala. 

"Trebalo mi je nekoliko sekundi da shvatim šta se dešava, ali kada sam vidio svoje ime na ekranu i kada su moje kolege zapljeskale, bilo je fantastično. Nikada arbitar iz BiH nije imao ovakvu čast, ovo je historijski trenutak za moju zemlju i moj nogometni savez. Mi smo nogometna nacija i ovo je velika stvar za malu državu", rekao je Peljto.

Suđeno mu je bio da postane fudbalski arbitar s obzirom da mu je otac Mesud godinama bio jedan od najboljih u BiH.

"Rođen sam da budem arbitar jer mi je i otac bio. Sa 18 godina sam počeo suditi kada sam shvatio da neću postati veliki fudbaler. Otac me nikada nije tjerao da postanem arbitar, ali jednog dana sjedio sam kući i shvatio sam da se debljam jer sam prestao trenirati i pitao sam oca da li mogu biti sudija. Upitao me jesam li siguran, a ja sam rekao da sam siguran sto posto. Odvezao me na atletski poligon i rekao mi je da otrčim sedam krugova za 12 minuta. 'Ako to možeš uraditi, pomot ću ti. Mogu ti davati savjete, ali ne mogu trčati za tebe', rekao mi je i tako sam počeo suditi. Tokom čitave moje karijere on je bio moj najžešći kritičar jer uvijek mi skrene pažnju na nešto što mogu popraviti, a siguran sam da je veoma sretan zbog mene", rekao je Peljto.

U današnjem finalu u Jerevanu koje se igra od 18:30 sati asistirat će mu Valentin Avram i Grega Kordež.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije