Velikan bh. fudbala i trenerski hit Europe: Prepoznajete li ko je na slici

J. M.
Velikan bh. fudbala i trenerski hit Europe: Prepoznajete li ko je na slici
Twitter / Gasperini i Slišković u dresu Pescare

Fudbaleri Atalante u srijedu su još jednom oduševili Europu. U prvom duelu osmine finala Lige prvaka, ekipa iz Bergama je, igrajući kao domaćin u Milanu, deklasirala Valenciju 4:1. Tako su fudbaleri Atalante nastavili niz sjajnih partija iz italijanske serije A u kojoj su već nekoliko sezone pravi "hit".

Najveće zasluge za sjajne nastupe "Nerro-Azzurra" pripadaju treneru Gian Pieru Gasperiniju koji je od Atalante napravio "mašinu za golove", ekipu koja se nadigrava sa svakim protivnikom, bez obzira na ime i budžet rivala.

Ofanzivni fudbal je zapravo dio DNK-a Gian Piera Gasperinija koji je tokom aktivne karijere bio igrač sredine terena a po potrebi je zauzimao mjesto i u vrhu napada. Najjači trag ostavio je u ekipi Pescare čiji je dres nosio 160 puta tokom pet sezona (1985-1990).

Gian Piero Gasperini, tvorac čuda iz Bergama - undefined

Gian Piero Gasperini, tvorac čuda iz Bergama (Twitter)

U sezoni 1987-1988 Gasperinijev saigrač bio je Blaž Slišković, proslavljeni bh. i jugoslovenski fudbaler, uspješan trener i bivši selektor "Zmajeva". Ova dva igrača su bukvalno držala Pescaru: "Baka" je vladao sredinom terena, a Gasperini igrao više u napadu. Od 27 golova koje je u Seriji A postigla Pescara, tandem Slišković-Gasperini zaslužan je za više od polovine. Slišković je postigao 8 golova, a Gasperini 7, nikad više u igračkoj karijeri.

Na kraju sezone je Pescara zauzela 14. mjesto s 24 boda u 30 utakmica i tako izborila opstanak u superjakoj konkurenciji Van Bastenovog i Gullitovog Milana, Maradoninog Napolija, Mancinijeve i Viallijeve Sampdorije, Rushovog Juventusa

Jedna od najvažnijih pobjeda bila je u 24. kolu nad Veronom (3:0), a na dnu teksta možete vidjeti dva gola Gasperinija i jedan Sliškovića.  

Na kraju sezone razdvojili su se putevi dvojice najboljih igrača Pescare jer je "Baka" prešao u francuski Lens. Bez Sliškovića Gasperini je postigao samo tri gola u 32 prvenstvene utakmice, a Pescara je ispala iz Serije A u sezoni 1988-1989.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije