Napadač Atalante koji je rođen u Prijedoru, otkrio zašto nikada nije zaigrao za BiH

Radiosarajevo.ba
Napadač Atalante koji je rođen u Prijedoru, otkrio zašto nikada nije zaigrao za BiH
Foto: EPA-EFE / Josip Iličić

Rođen je u Bosni i Hercegovini, u Prijedoru, krajem januara1989. Njegov otac, inače Hrvat, ubijen je kad je Josip Iličić imao godinu dana i majka Ana odlučila je s dvojicom sinova, Josipom i Igorom, otići u Sloveniju.

Iako je mogao igrati i za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, Josip Iličić se odlučio za Sloveniju, državu u kojoj je nakon smrti oca pronašao utočište u teškim vremenima. 

Svi pričaju o "Bosancu" u Italiji: Golgeter iz Prijedora zabio tri gola u Seriji A

U 21. kolu italijanske Serie A briljantna Atalanta sinoć je kao gost sa 7:0 pobijedila Torino i bodovno se izjednačila s četvrtoplasiranom Romom, našeg Edina Džeke, kojeg u nedjelju čeka gradski derbi protiv Lazija, u kojem igra povratnika među Zmajeve Senad Lulić. Dok čekamo veliki bh.

"Odrastao sam u Sloveniji, oni su mi dali sve, i logično je da igram za njih. Iako se ja osjećam i kao Hrvat, i kao Bosanac i kao Slovenac... Rođen sam u Bosni, obitelj mi živi u Hrvatskoj, nije bilo lako za odabrati, ali Slovenija mi je dala sve i teško se vraćati natrag i razmišljati što bi bilo da sam odlučio drugačije. Ko zna, možda nikad ne bih ni zaigrao za hrvatsku reprezentaciju", priča Josip Iličić, nogometaš italijanske Atalante, ekipa koja je hit ove sezone u Ligi prvaka, za 24sata.hr.

Umalo je 2008. završio u malom nogometu, gdje je sve i počeo, no spasio ga je Zlatko Zahovič, koji ga je za 80.000 eura povukao u Maribor. I tu je krenuo njegov uspjeh. U Mariboru se zadržao manje od dva mjeseca. Tog ljeta kuglice su u četvrtom pretkolu Europske lige spojili Palermo i Maribor, a gazdu talijanskog kluba Maura Zamparinija oduševio je te ga je odlučio dovesti za dva miliona i 300.000 eura.

Pretprošle godine, pak, prolazio je kroz teško razdoblje. Dijagnosticiran mu je limfadenitis, upala limfnih čvorova, zbog čega je strahovao za život.

"Ono što se dogodilo Davideu Astoriju, bilo mi je danima u glavi. Nisam mogao spavati, razmišljao sam: 'Što ako se ne probudim ujutro, što ako nikad ne vidim svoju obitelj? Na sve sad gledam drugačije. Pa pogledajte samo ono što se dogodilo Mihajloviću. Pokušavam uživati u svakoj stvari, svakoj sekundi s obitelji i svakom osmijehu", rekao je Iličić za 24sata. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije