Utakmica "zbog koje je počeo rat": Tačno 30 godina od tuče na Maksimiru

A. S.
Utakmica "zbog koje je počeo rat": Tačno 30 godina od tuče na Maksimiru
Arhiv / Zvone Boban i policajac Refik Ahmetović

Tačno 30 godina prošlo je od neodigrane utakmice Dinama i Crvene zvezde na stadionu u Zagrebu, utakmice koja nije mogla početi zbog velikog sukoba navijača oba kluba i policije, te susreta koji je po mnogima označila početak rata na Balkanu.

Tog 13. maja 1990. u Zagrebu utakmicu su trebale odigrati Dinamo i Crvena zvezda.

Navijači Crvene zvezde uoči utakmice radili su nerede u gradu, a s provokacijama su nastavili i nakon dolaska na Maksimir.

S obzirom na to da je nedugo prije toga u Hrvatskoj održani izbori na kojima je pobijedio Franjo Tuđman, situacija je bila jako napeta.

Izgredi su započeli kada su huligani Zvezde pod vodstvom ratnog zločinca Željka Ražnjatovića Arkana počeli uništavati južnu tribinu, a potom i napali gledatelje. Tadašnja milicija nije reagirala, pa su Bad Blue Boysi srušili ogradu na Sjeveru i utrčali na teren gdje je nastao haos. Policija je uzvratila upotrijebivši pendreke, suzavac, te vodeni top.

Policija je reagirala tek kada su na teren sa Sjeverne tribine ušli i Dinamovi navijači s kojima se odmah krenula obračunati.

Na terenu je ostao jedino Zvonimir Boban koji je stao u obranu navijača. Tada je i došlo do poznatog sukoba Bobana sa policajcem iz Bosne i Hercegovine Refikom Ahmetovićem, kojeg je igrač Dinama udario u nogama u stomak.

Zbog toga je hrvatski nogometaš kažnjen s devet mjeseci neigranja, a selektor Ivica Osim nije ga vodio na Svjetsko prvenstvo u Italiji.

“Kad sam se digao, tad su me moje kolege koje su bile blizu mene nagovarale da mu pucam u leđa. Da ga ubijem. Ja to nisam učinio. Nagovarali su me cijelo vrijeme dok je on tu bio na stazi. Njega je Kuže odveo prema svlačionici. Ja sam rekao ‘Ako vi hoćete pucati, imate svoj pištolj i pucajte. Ja neću pucati”, opisao  je Ahmetović kasnije sukob za medije.

Utakmica nikada nije odigrana, a navijači Zvezde otišli su svojim autobusima iz Zagreba, a u hrvatskom gradu ostala je velika šteta. 

U neredima je povrijeđeno oko 200 osoba, no srećom nije bilo mrtvih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije