Upravljačka struktura kluba mora biti funkcionalnija

Radiosarajevo.ba
 Upravljačka struktura kluba mora biti funkcionalnija
Skupština FK Sarajevo održala je redovnu sjednicu.

Na dnevnom redu su bila pitanja koja su uobičajena za Skupštinu ulagača kluba, te pitanje restruktuiranja upravljačkih organa u klubu..

"Ideja većinskog ulagača Vincent Tana jeste da upravljačka struktura kluba mora biti funkcionalnija, operativnija i brža u donošenju strateških odluka. Prateći ovu ideju donesena je odluka o restruktuiranju kluba koji će od sada imati samo jednog predsjednika i to će biti predsjednik Skupštine FK Sarajevo. S obzirom da je Skupština organ, koji po zakonu mora obligatorno postojati, te u tom kontekstu prestaju postojati Upravni i Nadzorni odbor kluba kao organi kluba, a na današnjoj skupštini su prihvaćene ostavke dosadašnji članova ova dva organa", navodi se u saopćenju kluba sa Koševa.

"Novi predsjednik Skupštine je i predsjednik kluba i on će zastupati i predstavljati klub kao i interese većinskog ulagača pred institucijama, organima i pravnim licima u zemlji i inostranstvu, obavljati i druge aktivnosti u skladu sa posebnim nalozima većinskog ulagača i slično što će biti definisano statutom i drugim aktima kluba. Funkciju predsjednika Skupštine, odnosno predsjednika kluba većinski ulagač u narednom mandatnom periodu povjerava s punim povjerenjem g. Edisu Kusturici", dodaje se.

Također s punim povjerenjem većinskog ulagača kao operativni organ sa pravom glasa u donošenju odluka formira se Odbor direktora od 5 članova, koji čine po principu „primus inter partes“ vođa/lider Odbora g. Hujić Alen i 4 člana i to g. Elvir Krajina, g. Dino Čolaković, g. Ken Choo i g. Lim Meng Kwong. Ovaj Odbor operativno i funkconalno rukovodi klubom. Bez prava glasa obavezno, kao administrativni menadžment, u radu Odbora učestvuju generalni direktor g. Dino Selimović, tehnički direktor g. Elvir Kantardžić i sekretar Kluba g. Mirza Hadžić. Statutom i drugim aktima kluba precizno će se definisati nadležnosti ovog Odbora.

"Suštinska promjena u upravljanju i rukovođenju klubom je razdvajanje, radi veće operativnosti i odgovornosti, poslovnih i admnistratrivnih funkcija kluba od osnovnih sportskih funkcija kluba. U skladu sa tim formira se sportski menadžment kluba, koji u funkcionalnom smislu čine Šef strušnog štaba, Šef Akademije i Šef skauting službe, koji također obavezno učestvuju u radu Odbora  direktora", navodi se u saopćenju.

Također, radi kvalitetnije obrade svih najbitnijih sportskih pitanja važnih za razvoj kluba i njegovo funkcionisanje, što uključuje i transfernu politiku, formira se Komitet/odbor za sportska pitanja po principu funkcionalne i personalne popunjenosti u sastavu Šef stručnog štaba, Šef Akademije, Šef skauting službe, te predstavnik većinskog ulagača, koji po principu konsenzusa razmatraju, predlažu i donose sve odluke u oblasti djelovanja osnovnog sportskog segmenta kluba čime se želi smanjiti na najmanji mogući rizik donošenje odluka, koje nisu u interesu kluba.

Po potrebi Odbor direktora kao svoje pomoćne organe može formirati i druge komitete/ odbore. Klub ostaje otvoren za sve pojedince koji svojim djelovanjem, projektima i idejama mogu unaprijediti rad kluba, tako da se u skorije vrijeme očekuje formiranje podkomiteta u kojima bi sudjelovali svi oni čiji se prijedlozi prihvate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije