Upoznajte lažnog cara: Carlos Kaiser, najveći prevarant u historiji fudbala

Radiosarajevo.ba
Upoznajte lažnog cara: Carlos Kaiser, najveći prevarant u historiji fudbala
/ Carlos Kaiser (Globo)
Život Carlos Henrique Raposoa, fudbalera poznatijeg po nadimku Kaiser (car, po legendarnom Franzu Beckenbaueru), zaslužuje holivudski film.

Više od 20 godina bio je glumac u velikim brazilskim klubovima, "nastupao" u Francuskoj, SAD-u, Meksiku, Argentini…

Zovu ga Forrest Gump brazilskog fudbala, drugi ga upoređuju s likom Franka Abagnalea iz filma Uhvati me ako možeš.

Jer, Carlos Kaiser je najveći prevarant u historiji fudbala, igrač koji je "šaltao" najveće brazilske klubove, dobijao angažmane iako je s loptom bio na "vi"…

Tajnu svojih prevara Carlos Kaiser je otkrio prije šest godina u intervjuu za brazilski Globo.

Ključ "uspjeha" bilo je prijateljstvo s velikim brazilskim fudbalerima među kojima su, između ostalih, bili Carlos Alberto Torres, Rocha, Moisés, Tato, Renato Gaúcho, Ricardo Rocha, Romário, Edmundo, Gaúcho, Branco, Maurício...

U vremenu kada nije bilo današnje medijske pokrivenosti svijeta, dakle, bez interneta, kablovske TV, prijenosa stranih liga, DVD kompilacijskih snimaka igrača, Kaiser je koristio – nedostatak informacija.

Kad god bi neki od njegovih poznatih prijatelja pronašao angažman zamolio bi čelnike novog kluba da Kaiseru pruže priliku, makar tri mjeseca.

Ovi bi pristali, Kaiser je glumio veliku brazilsku zvijezdu koja je u potrazi za pravom formom, a zapravo je vrijeme trošio u provodu s ženama i uz čašicu. Nakon najduže tri mjeseca Carlos Henrique Raposo bi ostajao bez ugovora i smišljao novu prevaru.

Na ovaj način dobio je angažman u najvećim brazilskim klubovima (Botafogo, Flamengo, Fluminense, Vasco de Gama…), francuskom Ajacciou, meksičkoj Puebli…

Nezaboravna je scena iz vremena dok je "nosio dres" Flamenga: S ogromnim "fake" mobitelom pretvarao se da na engleskom jeziku dogovara prelazak u kolijevku fudbala. Laž je otkrivena kada je klupski ljekar, koji je živio u Velikoj Britaniji, poslušao razgovor i otkrio da Kaiser priča gluposti.

Zvanično, u dugogodišnjoj karijeri promijenio je 11 klubova, upisao 28 nastupa za tri brazilska kluba – Bangu (1), Fluminense (15) i Guarany Futebol Clube (12). U dresu Bangua postigao je jedini gol u karijeri koji možete vidjeti na dnu teksta.

Najvećim uspjehom u "karijeri" Kaiser smatra titulu svjetskog klupskog prvaka 1984. godine!?

Iako se nije vodio u zapisniku, ni na terenu ni na klupi, navodno je bio član argentinskog Independientea koji je u u Tokiju u finalu Interkontinentalnog kupa pobijedio Liverpool 1:0. Iz argentinskog kluba nikad nisu potvrdili da je Carlos Kaiser bio njihov član…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije