Prije 12 godina: Dan kada je jedini Bosanac podigao trofej Kupa UEFA-e

J. M.
Prije 12 godina: Dan kada je jedini Bosanac podigao trofej Kupa UEFA-e
Sve je bilo pripremljeno za veliko slavlje na Estádio José Alvalade u Lisabonu 18. maja 2005. godine.

Sporting iz Lisabona bio je jedan od rijetkih klubova koji je došao u priliku da trofej Kupa UEFA-e osvoji na svom stadionu. Lisabonske Zebre su golom u 120. minuti polufinala eliminirali nizozemski AZ i stigli na posljednji korak do prvog europskog trofeja u klupskoj historiji nakon 41 godine.

Na suprotnoj strani stajao je moskovski CSKA, u pokušaju da postane prvi ruski tim koji će se upisati na listu osvajača europskih trofeja. Čak i u bivšem SSSR-u, Kup europskih pobjednika kupova osvajali su ukrajinski Dinamo Kijev (dva puta) i gruzijski Dinamo Tbilisi, nikada tim iz Rusije.

CSKA je u nokaut fazi eliminirao Benficu, Partizan, Auxerre i Parmu i vjerovatno ne bi smatran autsajderom da se finale igralo na neutralnom terenu.

A u timu moskovskih Armejaca jedna od ključnih karika bila je rezervirana za Elvira Rahimića kojeg su, paradoksalno, u to doba zaobilazili selektori reprezentacije BiH.

Rođeni Živiničanin promijenio nekoliko klubova prije nego je 2001. postao "vojnik CSKA". U redovima moskovskog kluba postao je "zadnji vezni", igrač za specijalne zadatke, taktičke faule, fudbaler koji je uživao beskrajno povjerenje trenera Valerija Gazaeva.

Kada je engleski sudija Graham Poll dao znak za početak finala, jedan od 22 igrača na terenu bio je bh. internacionalac Rahimić. 

Za CSKA su igrali: Igor Akinfeev, Aleksej Berezutski, Sergej Ignaševič, Juri Žirkov, Vasili Berezutski, Chidi Odiah, Jevgenij Aldonin (Rolan Gusev), Elvir Rahimić, Daniel Carvalho (Deividas Semberas), Ivica Olić (Miloš Krasić), Vagner Love.  

José Alvalade je proključao u 28. minutu kada je Rogerio doveo Sporting u vodstvo, ali Rusi nisu gubili glavu. U nastavku veliki preokret: Aleksej Berezutski poravnava na 1:1 u 57. minutu, Žirkov dovodi CSKA u vodstvo 10-ak minuta kasnije, da bi Vagner Love postavio konačan rezultat 15 minuta prije kraja.

CSKA je pobijedio 3:1 i postao prvi ruski klub s europskim trofejom, a Elvir Rahimić prvi i jedini Bosanac koji je osvojio Kup UEFA u 37-godišnjoj historiji takmičenja (1972-2009).



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije