Pjanićevi prethodnici: Ko su prvi Bosanci i Hercegovci u finalu Lige prvaka

J. M.
Pjanićevi prethodnici: Ko su prvi Bosanci i Hercegovci u finalu Lige prvaka
/ Ivan Ćurković i Esad Dugalić u slavnoj ekipi Saint-Étiennea (Foto: Mirovoi Futbal)
Miralem Pjanić plasirao se s Juventusom u finale Lige prvaka, ostvarivši tako najveći lični i jedan od najvećih pojedinačnih uspjeha bh. fudbala.

Prilika je da se podsjetimo prvih Bosanaca i Hercegovaca koji su nastupili u finalu najkvalitetnijeg europskog klupskog takmičenja.

Ako bi se gledalo po mjestu rođenja, onda je prvi fudbaler iz BiH koji je nastupio u finalu – Milan Galić, centarfor Partizana. Galić je bio član Partizanovih "beba" koje su 1966. na Heyselu u finalu Kupa šampiona poražene od Reala (1:2).

Ipak, treba reći da je Milan Galić rođen 1938. godine u Bosanskom Grahovu, no u ranom djetinjstvu je, kao ratno siroče, preselio u vojvođanski Temerin, pa i nema previše veze s  našom zemljom.

Deceniju nakon Galića u finale Kupa europskih šampiona plasirao se francuski Saint-Étienne. "Zeleni sveci" rušili su redom danski KB, škotski Glasgow Rangers, sovjetski Dinamo Kijev, nizozemski PSV Eindhoven i stigli u finale gdje ih je na Hampden Parku u Glasgowu čekao dvostruki branilac titule Bayern.

Na golu Saint-Étiennea bio je rođeni Mostarac Ivan Ćurković (1944), čovjek koji je karijeru počeo u Veležu, potom prešao u Partizan, prije nego se 1972. godine otisnuo u pečalbu.

Kuriozitet je podatak da je i Ćurkovićeva rezerva rođena u gradu na Neretvi. Bio je to pokojni Esad Dugalić (1947-2011), golmanska ptica-selica koji je u bivšoj Jugoslaviji branio za Velež, Slobodu iz Užica, Sarajevo, Osijek i Igman iz Konjica.

Ćurković je čelnike Saint-Étiennea ubijedio da angažiraju Esu koji je 1974. prešao na stadion Geoffroy-Guichard gdje se zadržao pet sezona kao rezerva svom sugrađaninu. Ipak, u velikom finalu Dugalić nije sjedio na klupi, nego je mjesto Ćurkovićeve rezerve zauzeo Francuz Jean Castaneda.

Vratimo se velikom finalu 12. maja 1976. u Glasgowu. Francuski tim je potpuno nadigrao Bayern, no slavnog Seppa Maiera dva puta je spasila stativa. U nastavku je stigla kazna za promašaje kada je Franz Roth iz velike udaljenosti savladao Ćurkovića i donio Bayernu pobjedu 1:0, time i treću uzastopnu titulu europskog prvaka.

Kasnije su do finala došli Hasan Salihamidžić (dva puta s Bayernom) i Elvir Baljić (Real), da bi im se pridružio Miralem Pjanić s Juventusom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije