UEFA ušutkala regionalne medije: Na tribinama zabranjena zastava 'Velike Mađarske'

1
Radiosarajevo.ba
UEFA ušutkala regionalne medije: Na tribinama zabranjena zastava 'Velike Mađarske'
FOTO: Pixabay / Ilustracija / Fudbal u Mađarskoj

Mediji u regiji su u srijedu objavili kako je nogometni savez Mađarske tražio da se kontroverzna zastava "Velike Mađarske" ne tretira kao "politički simbol", a krovna Europska nogometna federacija UEFA je, prema pisanju medija, izdala dopuštenje za to. 

Objava je podigla prašinu u regiji jer bi po tome navijači mogli bez problema na tribini isticati spornu zastavu koja osim Mađarske obuhvaća i teritorije Austrije, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Rumunjske i Ukrajine.

Mađarska je nakon Prvog svjetskog rata ostala bez 70 posto svog teritorija, a ti dijelovi su vraćeni drugim zemljama. Od 2002. godine Mađari su stvorili ideju o povratku na stare granice, a sada će je isticati i na utakmicama.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

UEFA je odmah negirala ovakve navode.

U posjed dokumenta UEFA-e mađarskom nogometnom savezu u kojem je europska krovna nogometna organizacija zabranila korištenje navedenih zastava i obilježja došao je 24sata. Dopis je potpisao glavni sekretar Theodore Theodoridis.

Dodik poslao novo pismo Orbanu: Ovoga puta je prepuno fašističkih ideja

Dodik poslao novo pismo Orbanu: Ovoga puta je prepuno fašističkih ideja

To se posebno odnosi na utakmicu Mađarske i Bugarske u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo koja će se igrati 27. marta. Taj susret bit će pod posebnim povećalom.

"Na naše potpuno iznenađenje, saznali smo za medijske izvještaje u kojima se navodi da je UEFA odobrila korištenje takvih zastava i transparenata na utakmicama UEFA takmičenja.

U tom smislu, radi izbjegavanja svake sumnje, želimo pojasniti da ni u jednoj fazi UEFA nije odobrila korištenje takvih zastava ili transparenta.

Štaviše, kao što je spomenuto u našem pismu, prisutnost takvih transparenta može dovesti do disciplinskih posljedica, zbog čega Vam toplo preporučujemo da poduzmete potrebne korake kako bi se izbjeglo pojavljivanje ovih zastava/bannera na bilo kojoj UEFA utakmici.

Konačno, kao što je već spomenuto u našem prethodnom pismu, nezavisna disciplinska tijela će odlučiti, ako treba, procijeniti stvar i eventualno izreći stegovne sankcije u skladu Disciplinskim pravilnikom UEFA-e", piše u dokumentu.

Predsjednik Mađarske Viktor Orban je nedavno na utakmicu svoje reprezentacije došao sa šalom na kojem je bila karta "velike Mađarske", a istu je prošle godine objavio na društvenim mrežama pa nedugo nakon toga ljetovao u Hrvatskoj, piše Direktno.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije