UEFA: Švicarska domaćin ženskog Evropskog prvenstva 2025. godine

0
FENA
UEFA: Švicarska domaćin ženskog Evropskog prvenstva 2025. godine
Foto: UEFA / UEFA

Izvršni komitet Evropske nogometne asocijacije (UEFA) na sastanku u Lisabonu izabrao je Švicarsku za domaćina Evropskog prvenstva za žene 2025. Ovo će biti 14. izdanje turnira Starog kontinenta i treće sa 16 ekipa.

Turnir će biti održan u junu i julu 2025. godine u Baselu, Bernu, Ženevi, Zurichu, St. Gallenu, Sionu, Lucerneu i Thunu.

"Radujem se nogometnom festivalu u našoj zemlji! Ovo EP je odlična prilika za Švicarsku i za dalji razvoj ženskog nogometa", napisala je na Twitteru švicarska ministarka odbrane i sporta Viola Amherd.

Gradi se jedina dionica Koridora Vc koja prolazi kroz oba entiteta. Evo ko izvodi radove

Gradi se jedina dionica Koridora Vc koja prolazi kroz oba entiteta. Evo ko izvodi radove

Švicarska će prvi put biti domaćin ženskog turnira. Zajedno s Austrijom 2008. godine bila je domaćin Evropskog prvenstva za muškarce, a 1954. godine bila je domaćin Svjetskog prvenstva.

Branilac titule je Engleska, koja je prošle godine savladala Njemačku u finalu na Wembleyju. Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2025. počet će na proljeće 2024. godine.

Glavna tačka sjednice UEFA-e u Lisabonu biće centralni kongres na kojem će Slovenac Aleksander Čeferin dobiti novi mandat predsjednika UEFA-e. U septembru 2016. u Atini je osvojio svoj prvi, tada nepotpun, mandat na čelu UEFA-e, a potom 2019. i drugi uz punu podršku.

Sada će voditi jednu od najmoćnijih sportskih organizacija na svijetu do 2027. godine, perioda kada će evropski nogomet doživjeti neke reforme.

Delegaciju Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine na Kongresu čine predsjednik Vico Zeljković, potpredsjednik Ivan Beus, generalni sekretar Adnan Džemidžić i savjetnik predsjednika Marko Miličić.

Na pomenutim predsjedničkim izborima biće izabran i izvršni odbor u kojem će biti najmanje jedna žena. Članovi IO će dobiti i četvorogodišnji mandat, samo jedan član će dobiti dvogodišnji mandat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije