Novo takmičenje / UEFA Liga Konferencija: Za timove iz BiH paklen put do grupne faze

27. 09. 2019. u 12:49:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 23

Evropska fudbalska federacija (UEFA) i definitivno je objavila kako će izgledati Liga konferencija, treće po jačini takmičenje od sezone 2021/22. godine u kojem će u grupnoj fazi biti 32 kluba (osam grupa po četiri tima), piše Srpskainfo.

BiH je trenutno na 40. mjestu na rang listi i prema sadašnjem učinku imaće četiri učesnika u evropskim takmičenjima. To su šampion koji će ići u kvalifikacije za Ligu šampiona, dok će preostala tri tima biti u novoformiranoj Ligi konferencija. Bosna i Hercegovina neće imati direktnog predstavnika u Ligi Evrope.

Novitet je da šampion mora proći prvo kolo kvalifikacija, da bi u slučaju eliminacije u drugom kolu takmičenje nastavio u kvalifikacijama za Ligu Evrope. U slučaju poraza i on ide u Ligu konferencija, što praktično znači da šampioni pojedinih zemalja tokom sezone mogu da igraju u svim UEFA ligama.

Tri tima (vicešampion, osvajač Kupa i trećeplasirana ekipa u Premijer ligi BiH) će krenuti od prvog kola kvalifikacija za Ligu konferencija. U prvom kolu biće čak 72 tima.

Iako je u najavi bila želja UEFA da se “pomogne” nerazvijenim sredinama i klubovima iz nižerangiranih zemalja da igraju grupe, sama odluka da se u plej-of uključe timovi iz najjačih liga pokazuje da će plasman u tu fazu biti veoma težak za većinu klubova iz regiona.

U trećem kolu kvalifikacija naime dodaje se sedam timova iz zemalja koje su od 7-12. pozicije na UEFA listi, kao i četvrtoplasirani tim iz lige koja je šesta. U plej-of ulazi pet timova iz najjačih zemalja, te poraženi timovi iz 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Sve ovo znači da će grupna faza biti jednako nedostižna za nižerangirane zemlje, pa i za klubove iz BiH, koji će svi osim šampiona imati velikih problema da uopšte dođu blizu plasmana u završni rang nekog od takmičenja.

KOMENTARI (2)