U slučaju da se ne plasiraju na Euro: Zmajevi ostaju bez pravog bogatstva

Radiosarajevo.ba
U slučaju da se ne plasiraju na Euro: Zmajevi ostaju bez pravog bogatstva
Foto: Samvel Sukiasyan/Radiosarajevo.ba / Utakmica između Armenije i Bosne i Hercegovine

Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine još u februaru je na sjednici dogovorio iznos premija u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. godine.

Europska nogometna asocijacija (UEFA) objavila je krajem prošle godine kako će nagradni fond Eura iznositi čak 731 miliona eura, što je ujedno i najveći u historiji ovog takmičenja, te da će svaki savez čija reprezentacija izbori plasman na EURO zaraditi po 9,25 miliona eura.

Pravilnik o premijama sačinjen je tada na prijedlog selektora Roberta Prosinečkog, kapitena Edina Džeke i Zvjezdana Misimovića, savjetnika Izvršnog odbora za sportska pitanja, a dogovoreno je da se podjela eventualno osvojenog novca od UEFA, dijeli po principu pola-pola.

Polovinu novca dobila bi reprezentacija (uključujući igrače, stručni štab i medicinski tim), dok bi druga polovina bila na raspolaganju savezu.

Osim premije od 4.625.000 eura, bh. reprezentativci ima i redovne premije koje se odnose na svaku utakmicu pojedinačno.

Tako se svaka pobjeda inkasira po 10.000 KM, a za gostujući remi po 6.000 KM. Remi na domaćem terenu garantuje im premije u iznosu od 4.000 KM.

U dosadašnjem dijelu kvalifikacija, Zmajevi su ostvarili dvije pobjede (Armenija i Lihtenštajn) te domaći remi sa Grčkom. U prijevodu to znači da je svaki Zmaj dobio 24.000 KM u šest odigranih kola u Grupi J.

Utakmica između Armenije i Bosne i Hercegovine - undefined

Foto: Samvel Sukiasyan/Radiosarajevo.ba: Utakmica između Armenije i Bosne i Hercegovine

Treba naglasiti da ove premije nisu isplaćivane odmah u punom iznosu. Polovinu novca Zmajevi su dobili odmah, a druga polovina se akomulirala i bit će isplaćena u slučaju plasmana na EURO.

Pune premije dobit će reprezentativci koji budu starteri i na terenu provedu do 70. minuta, dok će oni igrači koji uđu u igru nakon 70. minuta dobiti pola premije.

Podsjetimo, Savez igračima plaća putne troškove dolaska na okupljanje, smještaj, te isplaćuje dnevnice, pa stoga onaj iznos od 4.625.000 eura, koji ostaje Savezu, znatno je manji.

Do kraja kvalifikacija, bez evenutalnog baraža, su još četiri kola. Zmajeve očekuju dueli sa Finskom I Italijom kod kuće te Grčkom I Lihtenštajnom u gostima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije