U S. Arabiji parovi koji nisu u braku, a žive zajedno idu u zatvor - šta će Ronaldo i Georgina?

4
Radiosarajevo.ba
U S. Arabiji parovi koji nisu u braku, a žive zajedno idu u zatvor - šta će Ronaldo i Georgina?
Foto: Instagram / Cristiano Ronaldo i Georgina Rodriguez

Portugalska fudbalska zvijezda Cristiano Ronaldo nedavno je potpisao za saudijski klub Al Nassr.

Pored brojnih očekivanja, najava i slično, svjetski mediji sada su se raspisali na temu privatnog života slavnog fudbalera i kako će ga uskladiti sa strogim zakonima koji su na snazi u Saudijskoj Arabiji. 

Na primjer, Cristiano Ronaldo i njegova partnerica Georgina Rodriguez nisu u braku, a u ovoj zemlji, partneri koji žive zajedno, a nisu vjenčani - idu u zatvor

Preminuo novinar Bojan Tončić

Preminuo novinar Bojan Tončić

Ronaldo na predstavljanju u Al Nassru: Završio sam sa Europom jer sam tamo sve osvojio

Ronaldo na predstavljanju u Al Nassru: Završio sam sa Europom jer sam tamo sve osvojio

Dva saudijska advokata, specijalizirana za građansko pravo, koji su govorili pod sulovom anonimnosti zbog osjetljivosti pitanja, jer strogi konzervativni islamski zakon Saudijske Arabije izričito zabranjuje paru da živi zajedno bez bračnog ugovora, potvrdili su da par možda može živjeti zajedno, jer "vlasti posljednjih godina, pogotovo kad su u pitanju stranci, znaju 'zažmiriti na jedno oko'".

"Iako zakoni kraljevstva i dalje zabranjuju zajednički život bez bračnog ugovora, vlasti su nedavno počele 'zatvarati oči' i uglavnom više nikoga ne kažnjavaju zbog toga, osim kada postoji problem ili zločin", izjavio je jedan od advokata.

Drugi je istaknuo da se u vezi s pitanjem suživota saudijske vlasti "najčešće više ne upliću kad je riječ o strancima".

Ovo je bilo nezamislivo prije samo nekoliko godina u zemlji u kojoj još uvijek vlada stroga interpretacija islamskog zakona ili "šerijata". No, otkako je Mohammed bin Salman 2017. godine imenovan prijestolonasljednikom, postignut je blagi napredak u pogledu priznavanja prava, posebice ženama, iako se, s druge strane, nastavljaju zlostavljanja i hapšenja aktivista za ljudska prava.

U svakom slučaju i ni pod kojim uslovima, slobode koje su dopuštene strancima koji borave u ovoj arapskoj zemlji ne odnose se na saudijske državljane.

Georgina, koja je i majka djeci Cristiana Ronalda, ima nekoliko opcija da ostane u Saudijskoj Arabiji iako nije u braku.

Ludnica u Saudijskoj Arabiji: Navala navijača Al-Nassra na dresove Cristiana Ronalda

Ludnica u Saudijskoj Arabiji: Navala navijača Al-Nassra na dresove Cristiana Ronalda

Prema advokatima, "jedan je da Georgina dođe s pozivnicom od kluba Al Nassr, s posebno izdanom vizom u kojoj se navodi da može živjeti gdje god želi". Druga opcija je da dobije jednogodišnju turističku vizu koja joj omogućuje boravak u zemlji 90 uzastopnih dana pri svakom posjetu.

Međutim, kako ističe jedan stručnjak, "zakoni o zapošljavanju Saudijske Arabije zahtijevaju da svaka žena kojoj je odobrena viza za ulazak u kraljevstvo bude supruga, radnica ili rodica u prvom koljenu muškarca koji živi u Saudijskoj Arabiji".

"Diplomatske misije ne mogu dati vizu ženi bez bračnog ugovora, ali ponekad i oni zažmire. Žene dolaze s turističkom vizom jer je muškarac i žena mogu dobiti odvojeno, a da ne moraju otkriti prirodu svoje veze", dodao je jedan od advokata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije