U iščekivanju subote: BiH vs. Belgija, sjećanje na prvi duel prije 47 godina

J. M.
U iščekivanju subote: BiH vs. Belgija, sjećanje na prvi duel prije 47 godina
U subotu, s početkom u 18 sati, fudbalska reprezentacija BiH igra odlučujuću utakmicu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Protivnik je reprezentacija Belgije koja je već izborila plasman u završnicu Mundijala.

Ljubiteljima fudbala u BiH dobro su poznate dosadašnje utakmice naše reprezentacije i Belgije, no znatno češći bili su klupski dueli. Računajući i period bivše Jugoslavije, bh. i belgijski klubovi odmjerili su snage u sedam dvomeča (ne računajući Intertoto kup).

Belgijski klubovi bili su uspješniji u pet duela, dok su od bh. predstavnika dalje prošli samo Željezničar protiv Club Bruggea (Kup UEFA 1971-1972) i Sarajevo protiv Genka (Kvalifikacije za Ligu prvaka 2006-2007).

Zanimljivo je podsjetiti se na prvi bosanskohercegovačko-belgijski duel, odigran prije 47 godina.

Tada su u 1. kolu Kupa sajamskih gradova (preteča Kupa UEFA) snage odmjerili Željezničar i Anderlecht. Prva utakmica odigrana na stadionu Koševo 2. septembra 1970. godine, pred oko 5.000 gledalaca, bila je više nego dramatična.

Plavi su igrali u sastavu: Radović, Bećirspahić, Bratić, Hrvat, Katalinski, Kadrić, Sprečo, Osim, Bukal, Mujkić i Bajić (Janković). Već u 4. minutu Ivica osim je savladao golmana Anderlechta Colassea, no do odmora je izjednačio Wilfried Puis.

U nastavku prava drama. U tri minuta tri gola: 2:1 Sprečo (58); 3:1 Mujkić (59); 3:2 Mulder (60). U posljednjih 10-ak minuta pravi šok za navijače Željezničara: Wilfried Puis (82) i rezervista Gilbert Van Bimst (89) donose preokret i pobjedu Anderlechtu 3:4.

Ako je utakmica na Koševu bila šokantna, šta tek reći za revanš na  briselskom stadionu Émile Versé (današnji Constant Vanden Stock).

Anderlecht je dva puta vodio (1:0 Ejderstedt; 2:1 Van Himst), Bukal dva puta izjednačio, golom Spreče Željo na odmor odlazi s prednošću 2:3 koja je još nedovoljna za prolazak dalje.

U drugom poluvremenu "krvnik" kluba s Grbavice Wilfried Puis poravnava na 3:3, da bi drama dostigla vrhunac u 60. minutu kada je Edin Sprečo pogodio za 3:4 i potpuno izjednačenje dvomeča.

Ipak, utakmica u Bruxellesu nije otišla u produžetke jer je švedski reprezentativac Inge Ejderstedt postigao dva gola za pobjedu Anderlechta 5:4, odnosno ukupnih 9:7!

Zbog zdravlja bh. ljubitelja fudbala nadajmo se da će subotnja utakmica biti manje šokantna te da će puleni Mehmeda Baždarevića biti uspješniji nego Željezničar u prvom okršaju s Belgijancima prije 47 godina.

zeljo_1970.jpg - undefined

Ekipa Željezničara iz septembra 1970. godine (Foto: SN Revija)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije