Tužba protiv FIFA-e: Zlostavljanje radnika koji grade stadione u Kataru

Anadolija
Tužba protiv FIFA-e: Zlostavljanje radnika koji grade stadione u Kataru
/ Foto: Amnesty International
Svjetska fudbalska federacija suočava se sa sudskim postupkom na švicarskom sudu zbog navodnog saučesništva u zlostavljanju radnika migranata u Kataru uoči Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine.

Ovu informaciju danas je objavio britanski ugledni list The Guardian, pozivajući se na pokretača sudskog postupka Nadima Sharaful Alama, radnika iz Bangladeša koji je radio u Kataru.

FIFA je 2010. godine izabrala Katar za domaćina Mundijala 2022. godine. Od tada je ta zaljevska zemlja pokrenula masovnu izgradnju stadiona i drugih kapaciteta za fudbalsko takmičenje.

Amnesty International (AI) više puta kritikovao je katarske vlasti zbog nepoštivanja prava stranih radnika kojih u Kataru trenutno ima 1,7 miliona.

Iz FIFA-e su više puta istaknuli kako "nemaju odgovornost za šire društvene probleme" u zemljama domaćinima Mundijala.

I organizacija Human Rights Watch (HRW) izrazila je zabrinutost zbog tretiranja stranih građevinskih radnika u Kataru te je pozvao ovu zemlju da promijeni zakone o radu.

Većina stranih radnika u građevinskoj industriji u Kataru dolazi iz siromašnih zemalja južne Azije, uključujući Indiju, Bangladeš i Nepal. 

Prema izvještaju Human HRW-a, mnogi od njih dolaze nakon lažnih obećanja kompanija o visokim plaćama i dobrim uvjetima, da bi im, kada počnu raditi, poslodavac oduzeo pasoše i izložio ih lošim uvjetima rada.

Samo na gigantskom stadionu u izgradnji Khalifa International u Dohi dnevno radi oko 3.200 radnika.

Katarski zakon o radu nalaže da plaće moraju biti isplaćene na vrijeme, a da smještaj mora imati barem minimalne standarde za život, međutim, većina kompanija se ne pridržava ovih propisa, navodi izvještaju HRW.

Prema nekim analizama, Svjetsko prvenstvo u Kataru koštat će 175 milijardi eura što je 60 puta više nego Svjetsko prvenstvo održano 2010. godine u Južnoafričkoj Republici.

Inače, o ugroženim pravima radnika koji rade na stadionima u Kataru The Guardian je pisao i ranije 2013. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije