Treće proljeće golgetera: Kako ZDF najavljuje gostovanje Vedada Ibiševića

Radiosarajevo.ba
Treće proljeće golgetera: Kako ZDF najavljuje gostovanje Vedada Ibiševića
/ Foto: Hertha BSC
Pod naslovom "Treće proljeće senzibilnog gorostasa" njemački ZDF najavljuje subotnje gostovanje Vedada Ibiševića u jednoj od najgledanijih njemačkih sportskih emisija "Aktuelni sportski studio".

Ne samo da bh. reprezentativac doživljava "treće proljeće" u glavnom njemačkom gradu nego je kapiten i vođa ekipe koja je jedno od najugodnijih iznenađenja Bundeslige, piše ZDF.

U subotnjoj emisiji 32-godišnji napadač govorit će o svojoj burnoj karijeri, kako je izbjegao iz BiH, šta misli o najboljem njemačkom strijelcu svih vremena Gerdu Mülleru, kako se osjećao nakon teške povrede križnih ligamenata u proljeće 2009. godine...

Do te povrede činilo se da bi Vedad Ibišević mogao srušiti legendarni rekord – 40 golova Gerda Müllera u sezoni 1971/72. Vedator je postigao je 18 pogodaka u 17 utakmica ujesen 2008. godine, svjetski mediji dolazili su da naprave reportaže o "čudu iz Hoffenheima i napadaču iz BiH".

U jesen 2016. godine Vedad Ibišević je i dalje čovjek za naslovnice. Müllerov rekord se više ne spominje, ali robusni napadač doživljava renesansu. Nakon četiri godine u Hoffenheimu i tri u Stuttgartu Ibišević je došao u Herthu, u čijem dresu radi ono što najbolje zna – postiže golove.

Bilo je i teških trenutaka, kada je imao dugačak golgeterski post. Ali, sve je prebrodio... "Morate vjerovati u sebe, biti pozitivni", rekao je jednom.

"Vedo je prava 'devetka', ima dobar nos za postizanje pogodaka. Ponekad me strah za njega, no intenzitet kojim igra učinio ga je snažnim. Nikad se ne opušta, živi za fudbal", kaže za Ibiševića trener Herthe Pal Dardai.

Krut i robustan, karakteristike koje ga opisuju zvuče kao kliše. U Herthi je vratio samopouzdanje i povjerenje drugih.

"Kada smo mu davali kapitensku traku, vodili smo računa šta će to značiti za Ibiševića. On je najiskusniji igrač u našem timu", kaže sportski menadžer Herthe Michale Preetz.

Ovaj odnos klupskih čelnika pomogao je, po listu Tagesspiegel', da Ibišević pronađe balans između agresivnosti i uzdržanosti.

"Ono što imam u Herthi ne može se tako često naći u drugim sredinama", kaže Ibišević.

Osim na terenu pažnju je privukao dobrotvornim akcijama pomoći izbjeglicama.

"Bio sam izbjeglica, nikad ne zaboravljam šta sam iskusio. Niko ne bježi dobrovoljno iz svog doma", kaže Vedad Ibišević uoči subotnjega gostovanja u jednoj od najgledanijih njemačkih sportskih emisija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije