Arsenal se nada prolasku u četvrtfinale nakon sedam godina

Radiosarajevo.ba
Arsenal se nada prolasku u četvrtfinale nakon sedam godina
Susreti osmine finala nogometne Lige prvaka između Bayerna i Arsenala, te Real Madrida i Napolija na rasporedu su večeras.

Arsenal se u osmini finala Lige prvaka našao nakon sjajnih partija u grupnoj fazi, u grupi A su završili na prvom mjestu, iako je prvi favorit bila ekipa PSG-a koja je na kraju završila na drugom mjestu. Momčad Arsena Wengera je upisala četiri pobjede i dva remija u šest utakmica. Francuska ekipa je imala dva boda manje.

Bayern je u osminu finala došao kao druga ekipa  iz grupe D. Bavarci su imali 12 bodova, tri boda manje od prvoplasiranog Atletico Madrida. I dalje je za mnoge neobjašnjiv poraz Bayerna od Rostova u gostima rezultatom 3-2, što ih je možda i koštalo prvog mjesta u grupi s obzirom na to da su u posljednjoj utakmici u grupi dobili Atletico Madrid rezultatom 1-0.

Bavarski tim u utakmici osmine finala Lige prvaka neće moći računati na Riberyja i Jeromea Boatenga zbog ozljeda, a Xabi Alonso je pod upitnikom. Kod Arsenala nedostajat će Santi Cazorla, Aaron Ramsey, Yaya Sanogo i Mathieu Debuchy.

Zanimljivo, Arsenal nije prošao osminu finala Lige prvaka još od sezone 2009/10, a Bayern ih je od tada u ovoj fazi takmičenja eliminirao dva puta.

Još jedna zanimljivost jeste da je Bayern pobijedio posljednjih 15 utakmica u Ligi prvaka na svom stadionu, dok je Arsenal izgubio tri od posljednjih sedam u gostima.

Real_Napoli.jpg - Topnici se nadaju prolasku u četvrtfinale nakon sedam godina
Real Madrid i Napoli igraju na Santiago Bernabeu.

Ova utakmica znači da će Raul Albiol i Jose Callejon igrati protiv svog bivšeg kluba iako to nije bilo sigurno sve do posljednjih minuta Realove posljednje utakmice u grupi protiv Borussije Dortmund. Kako je sat otkucavao, ekipa Zinedina Zidanea je imala rezultat od 2-1 na Bernabeu i mislilo se da je sve gotovo i da su Nijemci svrgnuti s vrha skupine F.

Ali, onda je Marco Reus izjednačio za Dortmund i tako potvrdio Realovo drugo mjesto u grupi, iako je to za Real bilo manje važno, jer oni ne mogu igrati protiv Barcelone ili Atletica do četvrtfinala. Unatoč tome što je prodao bivšeg napadača Reala Gonzala Higuaina u Juventus prošlog ljeta, Napoli je bio dobar u postizanju golova ove sezone.

Ovi klubovi su se susreli samo jednom prije ovog takmičenja, 1987-1988 u Europskom kupu, gdje je Real pobijedio sa 3-1 u ukupnom rezultatu. Real je imao jednu od najgorih odbrambenih rekorda među 16 ekipa koje su se kvalificirale iz grupne faze, gdje su primili deset golova. Napoli je uzeo sedam od mogućih devet bodova u gostima u grupnoj fazi.

Što se tiče ozljeda za Real Madrid, Gareth Bale vjerojatno neće igrati zbog ozljede gležnja, dok na drugoj strani za Napoli vjerovatno neće igrati 27-godišnji Lorenzo Tonelli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije