Svjetsko prvenstvo u fudbalu Katar 2022: Alkohol će se ipak služiti, poznato kako i gdje

0
Radiosarajevo.ba
Svjetsko prvenstvo u fudbalu Katar 2022: Alkohol će se ipak služiti, poznato kako i gdje
Foto: EPA - EFE / Ilustracija

Na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kataru alkohol će se služiti "u odabranim prostorima unutar stadiona", potvrdili su organizatori.

FIFA događaj će se po prvi put održati u zemlji na Bliskom istoku gdje uglavnom žive muslimani, a konzumiranje alkohola je zabranjeno u islamu.

Potvrđena je i fan zona kapaciteta 40.000 u glavnom gradu Dohi, gdje se može kupiti i piće.

In memoriam: Našeg komorata Asima Šehanovića pozdravljamo posljednjim rudarskim 'Sretno!'

In memoriam: Našeg komorata Asima Šehanovića pozdravljamo posljednjim rudarskim 'Sretno!'

"Želimo da ljudi dođu i imaju iskustva koja nikada neće zaboraviti", rekao je izvršni direktor Nasser Al Khater za BBC Sport.

FIFA šokirala navijače: Svjetsko prvenstvo u Kataru neće početi 21. novembra

FIFA šokirala navijače: Svjetsko prvenstvo u Kataru neće početi 21. novembra

Al Khater je rekao da još uvijek "finaliziraju našu strategiju za alkohol", ali ovo je prvi put da je Vrhovni komitet za naslijeđe i dostavu javno objavio planove da dozvoli navijačima da piju unutar perimetra stadiona.

FIFA je saopštila da će vlasnici ulaznica imati pristup opcijama za piće u krugu stadiona prije početka i nakon posljednjeg zvižduka.

Unutar stadiona vlasnici ulaznica moći će kupiti samo bezalkoholno pivo i bezalkoholna pića.

To označava značajno popuštanje pravila za turnir jer Katar - kao i druge zemlje na Bliskom istoku - ima strogu kontrolu alkohola i nezakonito ga je konzumirati u javnosti.

Poznato gdje će otići Vučićevih milion eura za plasman Srbije u Katar

Poznato gdje će otići Vučićevih milion eura za plasman Srbije u Katar

Licencirani hotelski barovi i restorani su jedina mjesta koja obično prodaju alkohol, ali posjetioci tokom turnira će moći da kupe i piće na Fifa festivalu navijača u Al Bidda Parku u Dohi nakon 18:30 po lokalnom vremenu.

Tokom FIFA Svjetskog klupskog prvenstva 2019., koje se održalo u Dohi i koje je osvojio Liverpool, navijači su mogli da konzumiraju alkohol na lokaciji nedaleko od grada.

Al Khater je rekao da će o dodatnim lokacijama "biti saopšteno u dogledno vrijeme", dodajući: "Iako će alkohol biti dostupan onima koji žele piće u određenim prostorima, on neće biti otvoreno dostupan na ulicama.

„Ono što tražimo je da se ljudi, kada posjete, drže ovih za to određenih područja.

“Nevjerovatno smo uzbuđeni što ćemo poželeti dobrodošlicu svijetu u Katar i Bliski istok i arapski svijet. Za mnoge ljude to će biti prva prilika da vide i istraže regiju.

"To je prilika koja se pruža jednom u životu i mi smo odlučni da je iskoristimo u potpunosti."

Katar ima nešto manje od tri miliona stanovnika, a očekuje se da će tokom Svjetskog prvenstva biti oko 1,2 miliona posjetilaca.

Al Khater je rekao da "nema zabrinutosti zbog nedostatka smještaja" s do 130.000 dostupnih soba u hotelima, kabinama na dva broda za krstarenje, apartmanima i pustinjskim kampovima.

Bilo je 40 miliona zahtjeva za ulaznice za turnir, od kojih je 2,45 miliona već prodato, a Al Khater je rekao da je "uvjeren" da će sve ulaznice dostupne široj javnosti biti prodate.

Turnir je pomjeren da počne dan ranije u nedjelju, 20. novembra, a domaćini Katar igraju protiv Ekvadora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije