Svijet nogometa u šoku: UEFA 'prodaje' Ligu prvaka u Emirate?

0
Radiosarajevo.ba
Svijet nogometa u šoku: UEFA 'prodaje' Ligu prvaka u Emirate?
Foto: UEFA / Aleksander Čeferin

Finale Lige prvaka 2029/30. igrat će se u Abu Dhabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u sklopu novog šestogodišnjeg ugovora UEFA-e s tom bogatom zemljom vrijednog čak 2,2 milijarde eura (3,9 milijardi KM).

Dogovor s njima je, tvrde Španci, odgovor na sudsku odluku oko projekta Super lige koja se uskoro očekuje u Luksemburgu. Vrijedio bi od iduće sezone.

Dogovor zbog izgubljene tužbe oko Super lige

"UEFA zna da bi 21. decembra mogla izgubiti tužbu na Sudu pravde Europske unije oko Super lige i dogovorila se s Abu Dhabijem da sponzoriše Ligu prvaka. Žele je napraviti privlačnijom za klubove i izbjeći dezerterstvo u Super ligu", rekao je Eduardo Inda u emisiji El Chiringuito de Jugones, prenosi OK Diario.

Podaci iz Centralne banke: Pogledajte koliko novca na računu čuva najveći crnogorski štediša

Podaci iz Centralne banke: Pogledajte koliko novca na računu čuva najveći crnogorski štediša

Sve bi navodno trebalo postati zvanično na sljedećoj sjednici UEFA-inog izvršnog odbora u Parizu 7. februara uoči žrijeba četvrtog izdanja Lige nacija.

Liga prvaka: Fantastična noć na europskim terenima, Real Madrid pobijedio Napoli u derbiju kola

Liga prvaka: Fantastična noć na europskim terenima, Real Madrid pobijedio Napoli u derbiju kola

Glavni čovjek za ovo provođenje s UEFA-ine strane zamjenik je generalnog tajnika Giorgio Marchetti koji se konsultuje s izvršnim odborom da sve prođe glatko.

Abu Dhabi kao naslovni sponzor Lige prvaka

Prema natpisima španskog medija, UEFA će prodati prava za sva njihova takmičenja, uključujući i ženska i futsalska, za područje Bliskog istoka.

Abu Dhabi trebao bi postati i novi naslovni sponzor Lige prvaka, a šlag na tortu trebalo bi biti finale u tom gradu 2030. Samo za tu sezonu Arapi će navodno potrošiti 120 miliona dolara (više od 216 miliona KM). U međuvremenu, tamo bi se održao i UEFA-in Superkup u novom formatu kao turnir četiri najbolje momčadi, po uzoru na Italijane i Špance koji to rade zadnjih godina u Emiratima.

"Ovim paktom UEFA namjerava osigurati svoju održivost za budućnost bez straha oko toga što Super liga može ponuditi klubovima. Samo masovni pokret protiv navijača, kao što se dogodilo s turnirom koji je promovirao Florentino Pérez, mogao je zaustaviti organizaciju koju vodi Aleksander Čeferin. Slovenac je, čini se, nakon aktivnog i pasivnog demantija, popustio pred petrodolarima", zaključuju u španskom mediju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije