Sušić mu nije želio pružiti šansu, a danas je junak reprezentacije

Radiosarajevo.ba
Sušić mu nije želio pružiti šansu, a danas je junak reprezentacije
/ Arhiv
Junak reprezentacije Bosne i Hercegovine na Kirin kupu održanom u Japanu bio je skoro dva metra visoki napadač (nedostaje mu jedan centimetar) Milan Đurić.

Ovaj rođeni Tuzlak donio je prvi trofej Zmajevima u historiji.

Riječ je o prijateljskom turniru (Kirin kup), koji je izuzetno cijenjen, prije svega u Aziji. Potvrđuje to i učešće reprezentacija Danske i Bugarske u najboljim sastavima. Baždarević nije želio da u Japan vodi one najbolje ili oni nisu željeli da idu, što je sada sasvim svejedno.

U takvom odnosu snaga u junaka se promovirao Tuzlak Milan Đurić koji je tako nakon fantastičnih partija u završnici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, nastavio "terorizirati" protivničke mreže.

Đurić je porijeklom iz Vlasenice, a njegov otac Goran, također je bivši nogometaš. Prije početka ratnog ludila na teritoriji Bosne i Hercegovine, porodica Đurić preselila se u Italiju, a karijeru počinje u Pesaru.

Nakon Pesara Đurić odlazi u Cesenu za koju igra i danas. Proveo je i nekoliko sezona na posudbama, a od dolaska u reprezentaciju pruža fantastične partije. Pažnju javnosti u Bosni i Hercegovini privukao je na utakmici između mladih reprezentacija Bosne i Hercegovine i Njemačke. Fantastična utakmica odigrana na stadionu Asim Ferhatović Hase završena je rezultatom 4:4, a Đurić je postigao hat-trick.

Na nastup u seniorskom timu reprezentacije Bosne i Hercegovine čekao je sve do 27. marta 2015. godine, kada je u 67. minuti susreta ušao u igru umjesto Vedada Ibiševića. U susretima s Velsom i Kiprom bio je ključni igrač reprezentacije, pa su Zmajevi u posljednji trenutak uhvatili vizu za baraž. Tu je nažalost bolja bila Irska.

Podsjetimo, bivši selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić, pred susret s Izraelom imao je brojne probleme, prije svega u napadu, ali nije želio pozvati Đurića. Na kraju smo poraženi s visokih 3:0 u Haifi, a to je bila posljednja utakmica Safeta Sušića na klupi reprezentacije.

Danas, godinu i pol kasnije, Milan Đurić je miljenik nacije i čovjek čije ime se nalazi na usnama navijača reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije