Suđenje Mamićima: 'Isplate? Zoran mi je davao 100.000 eura mjesečno. U kešu.‘

0
Radiosarajevo.ba
Suđenje Mamićima: 'Isplate? Zoran mi je davao 100.000 eura mjesečno. U kešu.‘
Foto: Jutarnji list / Jens Nowotny na suđenju

Jens Nowotny je za šest mjeseci boravka u Dinamu dobio ukupno milion eura (1.95 miliona KM), od kojih mu je većina isplaćena u gotovini, koju je on potom sam uplaćivao na svoj račun.

Proizašlo je to iz svjedočenja ovog, nekadašnjeg nogometnog reprezentativca Njemačke, na Županijskom sudu u Osijeku, gdje je stigao u ulozi svjedoka na suđenju svom bivšem saigraču iz Bayera Leverkusena Zoranu Mamiću, njegovom bratu Zdravku i još petorici optuženih da su iz Dinama nezakonito izvukli 19.1 miliona eura (više od 37 miliona KM).

Nowotny je do danas ostao, vjerovatno, najzvučniji strani nogometaš koji je zaigrao u HNL-u. Njegov transfer u Dinamo, u ljeto 2006. godine, kada je na Maksimir došao kao bronzani sa završenog Svjetskog prvenstva u svojoj Njemačkoj bio je prava senzacija. No, osim što se sigurno nije nadao da će ta priča zbog problema s koljenom završiti već u januaru 2007. godine, Nowotny sasvim sigurno nije očekivao da će mu hrvatska nogometna avantura 17 godina poslije donijeti ulogu svjedoka na suđenju.

Podcast s Tomom: Almir Kurt Kugla – raznolikost talenata i životnih pustolovina

Podcast s Tomom: Almir Kurt Kugla – raznolikost talenata i životnih pustolovina

Ali, danas 49-godišnji, nekadašnji stoper u utorak je na osječkom sudu iznio svoj iskaz. Pri tome se većinu toga nije sjetio, ali je na kraju potvrdio sve što su pred njega kao činjenice iznijeli, kako tužitelj USKOK-a Tonći Petković, tako i Filip Glavaš, branilac Zdravka Mamića.

Nowotny je prvo ispričao kako je u Dinamo došao u augustu 2006. godine, ali je u oktobru povrijedio koljeno te je nakon pregleda kod doktora u Njemačkoj, kojeg je obavio u vrijeme Božića i kada mu je rečeno da će mu "prije ili kasnije otići prednji križni ligamenti", odlučio prekinuti karijeru te je s Dinamo u januaru 2007. godine sporazumno raskinuo trogodišnji ugovor.

Razočarao ga njegov klub: Zoran Mamić odustao od Dinama, pa gledao Zrinjski

Razočarao ga njegov klub: Zoran Mamić odustao od Dinama, pa gledao Zrinjski

"Dinamo mi je do januara 2007. godine platio sve što je bilo ugovoreno, pri čemu ništa od Dinama nisam primao u gotovini", rekao je Nowotny, objasnivši i kako je njegov savjetnik sve kondicije ugovora dogovorio sa Zdravkom i Zoranom Mamićem.

"Ja nisam s njima razgovarao o ugovornim stavkama, već o Dinamu i općenito o Hrvatskoj. Ne sjećam se na koji smo se iznos dogovorili. Morao bih pogledati ugovore, koji se u Njemačkoj moraju čuvati 10 godina zbog poreza", kazao je Nowotny, koji je potom, nakon što su mu pročitali dio iskaza iz istrage kojeg je dao u Njemačkoj 29.6.2018., kada je rekao da je primao mjesečnu plaću nešto više od 100.000 eura mjesečno (više od 195 hiljada KM), odgovorio.

"Moguće je da je tako bilo, ali danas se ne mogu sjetiti.", rekao je.

Potom je potvrdio i izjavu iz istrage da je dio novca dobivao putem doznake, a dio u gotovini, što je onda uplaćivao na svoj račun. Na Petkovićevo pitanje, ko mu je predavao novac u gotovini, odgovorio je: "Zoran!", ali i da se ne sjeća o kojim se iznosima radilo. No, tada mu je predočeno da je u istrazi kazao kako je "100.000 eura mjesečno dobivao u gotovini, a 2.000 - 3.000 (između 3.915 i 5.872 KM) na doznake."

"Ne mogu se sjetiti, ali vjerovatno je tako kako ste pročitali. Ne mogu se sjetiti koliko sam puta dobio novac u gotovini, ali taj iznos bi trebao odgovarati ugovorenom iznosu", rekao je Nowotny, dodavši i kako je isplate u gotovini dobivao jednom mjesečno i svaki put od Zorana Mamića. Nije mu poznato zašto su ga tako plaćali.

Prodaje se bivša vila Zorana Mamića za četiri miliona KM: Pogledajte kako izgleda raskošno

Prodaje se bivša vila Zorana Mamića za četiri miliona KM: Pogledajte kako izgleda raskošno

"Ne znam zašto. Kada sam ga pitao, Zoran mi je rekao da je to normalno", odgovorio je bivši nogometaš.

Odgovarajući na Glavaševa pitanja, rekao je da je s Dinamom potpisao dva ugovora, pri čemu je jedan bio za potrebe javnosti, odnosno konferencije za medije na kojoj je predstavljen. Kazao je i da ne zna jesu li ti ugovori bili sadržajno različiti, tek da je "u hrvatskoj verziji bila stavka da se svi prijašnji ugovori poništavaju."

Također, ne zna ni je li bilo razlike u iznosu naknade za igranje u tim ugovorima. "Sjećate li se ukupno ugovorene naknade?," upitao ga je Glavaš.

"Da danas nisam čuo da je plaća bila nešto više od 100.000 eura, ne bih se toga sjetio, tako da ne mogu ništa precizno reći", odgovorio je Nowotny, koji je potom potvrdio da su potpisi na oba ugovora koji su mu predočeni, njegovi.

Nije se mogao sjetiti ni je li primio neku novčanu naknadu za raskid ugovora u januaru, a onda mu je Glavaš kazao da iz pregleda njegova računa u banci proizlazi uplata 400.000 eura (više od 783 hiljade KM) od 11.1.2007.

Vojko V i Grše pobijedili: Zoran Mamić odustao od tužbe

Vojko V i Grše pobijedili: Zoran Mamić odustao od tužbe

"Ne znam. Možda je to neka odšteta za raskid ugovora koju je moj savjetnik dogovorio sa Zdravkom i Zoranom", rekao je Nowotny, kazavši i kako je bilo ugovoreno da se njemu isplaćuje neto iznos, dok je Dinamo trebao plaćati poreze i doprinose.

Inače, da nije bilo sporazumnog raskida ugovora, Dinamo bi mu morao isplatiti još tri miliona eura (5.87 miliona KM). S obzirom da su potpisali sporazum, Nowotny je za tih nekoliko mjeseci u Dinamu zaradio ukupno milion eura (više od 1.95 miliona KM), od kojih mu je većina isplaćena u gotovini, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije