Sretan rođendan, Ibrakadabra: Zlatan napunio 35 godina

Radiosarajevo.ba
Sretan rođendan, Ibrakadabra: Zlatan napunio 35 godina
EPA / Zlatan Ibrahimović
Jedan od najboljih napadača svijeta, Zlatan Ibrahimović, danas puni 35 godina.

Zlatan Ibrahimović, trenutni član Manchester Uniteda, rođen je 3. oktobra 1981. godine u Švedskoj i sin je Šefika Ibrahimovića porijeklom iz područja Bijeljine i Jurke Gravić

Otac Šefik emigrirao je u Švedsku 1977. godine gdje je sreo Jurku, koja je isto emigrirala u Švedsku. Ibrahimović je odrastao u Rosengårdu, predgrađu Malmöa poznatom kao useljeničkom getou, zajedno s tri sestre i dva brata.

Počeo je igrati nogomet u dobi od šest godina.

Profesionalnu karijeru započeo je u švedskom klubu Malmöu. Slavu je stekao u amsterdamskom Ajaxu za koji je potpisao ugovor 2001. godine i igrao u njemu do 2004. godine.

Nakon Ajaxa igrao je u italijanskoj Serie A za Juventus iz Torina te potom za za italijanskog prvaka Intera u koji je došao 2006. godine. Potom je igrao u španskoj ligi za Barcelonu te je nakon toga prešao 2011. godine u AC Milan.

U svoj prijašnji klub Paris St. Germain došao je 2012. godine nakon transfera iz Milana. U susretu posljednjeg, 38. kola francuskog nogometnog prvenstva Paris Saint-Germain je na Parku Prinčeva u maju 2016. pobijedio FC Nantesa 4-0 uz dva gola Ibrahimovića koji se oprostio od dresa pariškog kluba. Ibrakadabra je svojoj zadnjoj sezoni u Parizu zabio 38 golova, a ukupno 154 otkako je stigao u PSG 2012. iz Milana za 20 miliona eura. Ukupno je odigrao 179 utakmica osvojivši osam trofeja pri čemu četiri uzastopna naslova francuskog prvaka.

Poslije ispadanja švedske reprezentacije sa Europskog prvenstva u Francuskoj, Ibrahimović je objavio kako je potpisao za engleski Manchester United. Nakon što mu je u lipnju završio ugovor s francuskim prvakom Paris St Germainom, Ibrahimović je skrivao ime kluba u kojem će nastaviti karijeru. Mediji su nagađali kako će preseliti na Old Trafford, premda se spominjao i prelazak u Kinu i SAD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije