Šokantne tvrdnje iz Rusije: Dio nogometne reprezentacije ide u rat, ništa od okršaja s BiH!?

5
A. S.
Šokantne tvrdnje iz Rusije: Dio nogometne reprezentacije ide u rat, ništa od okršaja s BiH!?
Foto: EPA - EFE / Vladimir Putin u Moskvi 2018. godine

Nogometna utakmica između Bosne i Hercegovine i Rusije pod velikim je znakom pitanja.

Razlog za takvu informaciju je vijest da su pojedini članovi Nogometnog saveza Rusije dobili pozive da za mobilizaciju, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio da će u rat u Ukrajinu poslati novih 300.000 vojnika.

Kao što je portal Radiosarajevo.ba već pisao, u Sankt Petersburgu bi se 19. novembra trebala odigrati prijateljska nogometna utakmica naših Zmajeva protiv reprezentacije Rusije.

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Miralem Pjanić poslao žestoku poruku nakon vijesti da BiH igra protiv Rusije

Miralem Pjanić poslao žestoku poruku nakon vijesti da BiH igra protiv Rusije

No, sada je upitno hoće li do toga uopće doći.

Sada više nije u pitanju javnost u Bosni i Hercegovini koja je ogorčena potezima Komiteta za hitnost Nogometnog saveza BiH, koji je prihvatio opciju odigravanja utakmice s državom koja je pod sankcijama skoro cijelog svijeta, već zbog toga što je val regrutacije ili mobilizacije, zahvatio i samu rusku reprezentaciju i tamošnji nogometni savez.

Novinar ruskog sportskog dnevnika Sport Express Maksim Alanazarov je plasirao šokantnu vijest koja se odnosi na pojedine članove ruske nogometne reprezentacije.

Prema tvrdnjama Alanzarova pozive na mobilizaciju za rat u Ukrajini dobilo je nekoliko zaposlenika Ruskog nogometnog saveza uključujući službenog advokata, zatim fizioterapeuta, te nekoliko osoba zaduženih za organizaciju utakmica.

Ukrajinski sportski portal Sport 24 prenosi da su već pojedini fudbaleri iz niželigaša morali da se jave zbog poziva za mobilizaciju, ali da se za sada to "čuva u tajnosti" kako ne bi izazvalo još veću napetost u Rusiji, što za sada nije potvrđeno.

Direktor za medije ruske reprezentacije Jegor Kretsan objasnio je da su igračima na granici  prije polaska na odigravanje prijateljske utakmice protiv Kirgistana, postavljana pitanja o "sposobnosti za vojnu službu i posjedovanju vojne karte", ali uvjerava da je to slučaj sa svim muškarcima i da niko nije imao problema.

"Teška vremena, mnogo teška... Misli su mi bile nefudbalske, to pričam za sebe i neke moje saigrače. Pitali su 'služio, nije služio'. Naravno, to je bilo veoma neočekivano. Ali, to je njihov posao, tu ništa ne možete", rekao je poslije utakmice Dmitrij Barinov, vezista Lokomotive iz Moskve.

Ukrajinski portal prenio izjavu Komšića za Radiosarajevo.ba i pozdravio njegov stav

Ukrajinski portal prenio izjavu Komšića za Radiosarajevo.ba i pozdravio njegov stav

Dok se čekaju nove vijesti iz Moskve, dodajmo da će Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH o meču sa Rusijom još jednom raspravljati 10. oktobra.

Podsjetimo i da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić za portal Radiosarajevo.ba komentirao skandaloznu najavu da će BiH i Rusija odigrati prijateljski susret.

Komšić je za naš portal kratko rekao:

"Ta utakmica neće biti odigrana".

Kako stvari stoje - izgleda da i neće!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije