Skandal: Prehrambeni div optužen da dodaje šećer hrani za bebe u siromašnijim zemljama

2
Radiosarajevo.ba
Skandal: Prehrambeni div optužen da dodaje šećer hrani za bebe u siromašnijim zemljama
Foto: Unsplash / Šećer / Ilustracija

Novo istraživanje koje tvrdi da Nestle dodaje šećer u hranu za bebe koja se prodaje u zemljama s nižim i srednjim prihodima izaziva zabrinutost za zdravlje novorođenčadi širom svijeta.

Ovo je otkrio istraživač sa švicarske istraživačke organizacije Public Eye.

U Švicarskoj, oznaka Nestleove kaše za bebe Cerelac tvrdi da ne sadrži "dodani šećer". Ali u Senegalu i Južnoj Africi, isti proizvod ima 6 grama dodanog šećera po porciji, prema nedavnom istraživanju Public Eyea. A na Filipinima, jedna porcija verzije Cerelac kaše namijenjene bebama od 1 do 6 mjeseci sadrži čak 7,3 grama dodanog šećera, što je ekvivalent skoro dvije čajne kašičice.

Prvi napad na turiste nakon dolaska talibana: U Afganistanu ubijena tri španska državljana

Prvi napad na turiste nakon dolaska talibana: U Afganistanu ubijena tri španska državljana

Ovaj "dvostruki standard" u tome kako Nestle kreira i tržišno plasira svoje popularne brendove hrane za bebe širom svijeta navodno je opisan u izvještaju Public Eyea, nezavisne nepartijske švicarske istraživačke organizacije, i Međunarodne mreže za akciju u vezi s hranom za bebe.

Grupa tvrdi da Nestle dodaje šećere i med nekim svojim kašama za bebe i formulama u zemljama s nižim prihodima, dok se proizvodi prodaju u Europi i drugim zemljama reklamiraju kao "bez dodanih šećera". Dispariteti otkriveni u izvještaju, koji je objavljen u BMJ-u u aprilu, izazvali su uzbunu među globalnim zdravstvenim stručnjacima.

"Smanjili smo šećer u mnogim našim kašama za dojenčad. Iako u nekima postoje dodani šećeri, napredujemo u daljnjem smanjenju ovoga, kao i pružanju više opcija bez dodanog šećera", rekli su iz Nestlea.

Public Eye je poslao 115 proizvoda za bebe pod brendovima Cerelac i Nido koje je prehrambeni gigant reklamirao u Africi, Aziji i Latinskoj Americi na laboratorijsko testiranje. Istraživanje je otkrilo da 94% njih ima dodani šećer.

"Za 67 od ovih proizvoda uspjeli smo utvrditi količinu dodanog šećera. Prosjek je gotovo 4 grama po porciji, ili otprilike kocka šećera", navodi se u izvještaju.

Bilo je teško pronaći laboratorij za testiranje globalnih uzoraka hrane, rekao je istraživač Public Eyea Laurent Gaberell.

"Svi laboratoriji koje smo kontaktirali u Švicarskoj odbili su raditi s nama na projektu jer su se bojali da bi taj projekt mogao imati negativan utjecaj na njihove klijente", rekao je Gaberell. "Stoga smo morali obaviti rad s laboratorijem koji se nalazi u Belgiji".

Nestle je matična kompanija popularnih brendova hrane za bebe poput Cerelaca i Nida. Kompanija izvještava da su njeni proizvodi za dojenčad bili "najveći doprinos rastu" u 2023. godini, doprinoseći njenim neto dobitima od 11,2 milijarde dolara (20,35 milijardi KM).

U europskom regionu, smjernice Svjetske zdravstvene organizacije navode da se ne bi trebao koristiti dodani šećer u hrani za dojenčad mlađu od 3 godine.

Prema Reutersu, Indijska agencija za sigurnost hrane i standarde pokrenula je nezavisnu istragu o Nestleu nakon objavljivanja izvještaja.

Portparol Nestlea izjavio je za NBC News da kompanija radi na smanjenju dodanih šećera širom svijeta i nudi proizvode bez šećera u nekoliko zemalja.

Stručnjaci tvrde da mogu postojati dugoročne zdravstvene posljedice za bebe i dojenčad koje konzumiraju previše šećera u mladoj dobi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije