Sarajlija pred osminom finala Mundijala, Orlovi lete na sve ili ništa

Radiosarajevo.ba
Sarajlija pred osminom finala Mundijala, Orlovi lete na sve ili  ništa
Twitter / Nogometaši Srbije na treningu
Na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, danas se igraju četiri susreta nakon kojih ćemo saznati nove putnike među 16 najboljih ekipa svijeta.

U Grupi F je prije posljednjeg kola sve još uvijek otvoreno i sve četiri selekcije mogu izboriti osminu finala, ali nisu svi u istoj situaciji i najpovoljniju ima Meksiko, koji je ostvario dvije pobjede i na prvom su mjestu, dok je Švedska jednom pobjedila, a jednom izgubila. 

Meksikanci su dakle u najboljem položaju i sa remijem su sigurno prvi u grupi, ali bi mogli ispasti u slučaju poraza. Švedska s druge strane mora ići na pobjedu, nakon što su nesretno primili gol u posljednjim trenucima meča protiv Njemačke, iako bi Šveđani mogli proći i sa remijem. U prijateljskom meču 2009. godine je Švedska savladala Meksiko sa 1:0. 

U drugom meču ove grupe sastaju se Južna Koreja i Njemačka, a ovaj duel između najvećeg autsajdera i apsolutnog favorita grupe je itekako važan za obje selekcije jer ih pobjeda može odvesti u osminu finala, s tim da J. Koreja ne drži sve u svojim rukama i trebat će im i pobjeda Meksika, dok su Nijemci sa pobjedom od dva gola razlike sigurno u nokaut fazi. 

Standings provided by Sofascore LiveScore

Posljednji put su se ovi rivali sastali 2004. godine i tada je u prijateljskom meču J. Koreja slavila sa 3:1. 

U grupi E meč između Švicarske i Kostarike je jedan od duela posljednjeg kola grupne faze koji nema preveliki značaj, jer je Kostarika izgubila sve šanse da izbori plasman u osminu finala, nakon što su izgubili prva dva ogleda, a Švicarska ima četiri boda i vrlo moguće je da im čak ni poraz neće pokvariti plasman u nokaut fazu. 

U posljednjem međusobnom duelu je 2010.godine u prijateljskoj utakmici Kostarika slavila sa 1:0. 

Duel između Srbije i Brazila je ipak taj koji odlučuje rasplet Grupe E i u povoljnijem položaju je Brazil koji je sa remijem i pobjedom, prvi na tabeli i imaju jedan bod više od Srbije, koja je nakon pobjede u prvom, doživjela poraz u drugom kolu, što znači da im sada samo pobjeda garantuje osminu finala. 

Može Srbija i sa remijem biti druga, ako Švicarska izgubi od Kostarike, s tim da i tu ima više opcija oko postignutih golova, a što se tiče Brazilaca, oni su s remijem sigurni, dok ubjedljivija pobjeda donosi i prvo mjesto na kraju. Odigrale su ove dvije selekcije 2014.godine prijateljsku utakmicu u kojoj je Brazil pobjedio sa 1:0. 

Standings provided by Sofascore LiveScore

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije