Rođeni Banjalučanin o nastavku Bundeslige: Novac im je važniji od zdravlja igrača

J. M.
Rođeni Banjalučanin o nastavku Bundeslige: Novac im je važniji od zdravlja igrača
Foto: Union Berlin / Neven Subotić

Za mnoge je ponovno pokretanje Bundeslige, najavljeno za 15. maj, pozitivan znak u teškim vremenima - ali postoje i velike sumnje. Jer, virus COVID-19 je daleko od toga da bude definitivno pobijeđen, a mnogo hvaljeni higijenski koncept Bundeslige ne može u potpunosti ukloniti rizik od infekcije. 

Neven Subotić, rođeni Banjalučanin u dresu Uniona iz Berlina, pozicionirao kao jasan protivnik povratka profesionalnog fudbala.

"Bez obzira kada ponovo krećemo, bit će prerano, čak i ako to bude za nekoliko sedmica", rekao je bivši reprezentativac Srbije u intervjuu za BBC World Service i dodao: "Čak i ako pokrenemo ligu za nekoliko mjeseci, to može biti prerano." 

Bivši igrač Borussije Dortmund izrazio je nedvosmislenu kritiku prema ljudima koji vode Bundesligu.

"Stalno se naglašava financijski aspekt. Neki vlasnici i menadžeri svoje klubove doživljavaju više kao kompanije, nego kao društvene i kulturne institucije", kaže Subotić.

Izvršni direktor DFL-a Christian Seifert više puta je izjavio da bi Bundesliga u sadašnjem obliku mogla opstati samo ako se takmičenje što prije nastavi. Klubovi poput Schalkea javno su priznali da im je prisilna pauza donijela velike finansijske probleme.

Subotić je, u međuvremenu, jasno dao do znanja da se igrači neprestano brinu zbog moguće infekcije. I ne samo to…

"Mislim da mnogi fudbaleri pokušavaju rizik od infekcije potisnuti u drugi plan jer se brinu za svoj posao", rekao je 31-godišnjak.

Rizik od infekcije definitivno igra ulogu u razmišljanjima Nevena Subotića.

"Ne radi se samo o mom zdravlju, već i o zdravlju saigrača i protivnika koje smatram kolegama", kaže Subotić i dodaje da su na prvom treningu nakon prisilne pauze igrači bili "sramežljivi".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije