13. septembar / Rođendan stadiona Grbavica

13. 09. 2021. u 08:51:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Stadion Grbavica je fudbalski stadion u sarajevskom naselju Grbavica, a otvoren je na današnji dan, 13. septembra 1953. godine.

Na njemu svoje domaće utakmice igra FK Željezničar. Stadion je izgrađen 1953. godine i ima kapacitet od oko 12.000 mjesta od čega je 9.000 sjedećih (6.000 natkrivenih). Među navijačima Željezničara stadion je poznat i kao "Dolina Ćupova", podsjeća Historija.ba.

Fudbalski klub Željezničar, koji je osnovan 1921. godine, u početku je svoje utakmice igrao na raznim terenima u Sarajevu, a dvadesetak godina kasnije rodila se potreba za vlastitim stadionom.

Članovi Radničkog sportskog društva Željezničar su 1949. godine pokrenuli radnu akciju - gradnju stadiona u sarajevskom naselju Grbavica, po kojem je i dobio ime.

Radovi su završeni četiri godine kasnije. Stadion je imao samo jednu tribinu i to zapadnu (drvenu), koja je prenesena sa stadiona 6. april. Također je postavljena atletska staza.

Stadion je otvoren na današnji dan 13. septembra 1953. godine. U prvoj zvaničnoj utakmici, prilikom otvaranja, Željezničar je savladao Šibenik sa 4:1.

Veliko renoviranje stadion je doživio početkom sedamdesetih godina kada je uklonjena atletska staza, te napravljena istočna i južna tribina, kao i reflektori.

Sjeverna tribina izgrađena je tek nakon historijske utakmice Željezničara i Videotona u polufinalu Kupa UEFA-e 1985. godine.

Željin stadion teško je oštećen tokom rata. Dom hiljada plavih navijača agresorske granate zapalile su 4. marta 1992. Tom prilikom u potpunosti je izgorjela zapadna tribina, a sa njom je uništeno i nestalo 316 pehara, od čega su 42 pripadala fudbalerima, a ostala drugim klubovima Sportskog društva Željezničar. Ostatak stadiona, reflektori krov sjeverne tribine su također uništeni.

Po završetku rata, stadion je obnovljen, a 2. maja 1996. godine na njemu je odigrana prva utakmica nakon rata između Željezničara i Sarajeva.
Stolice na stadion su postavljene 2004. godine, a reflektori su obnovljeni tek 2009. godine.

Prvu utakmicu pod svjetlima reflektora, nakon 17 godina, na stadionu Grbavica Plavi su odigrali protiv Zrinjskog.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)