Robert Prosinečki za Radiosarajevo.ba: Ja znam da ćemo ići na Europsko prvenstvo

Radiosarajevo.ba
Robert Prosinečki za Radiosarajevo.ba: Ja znam da ćemo ići na Europsko prvenstvo
Foto: Dženan Kriještorac / Robert Prosinečki

Robert Prosinečki, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine izvest će večeras svoje izabranike na teren u, kako je i sam rekao, najvažniju utakmicu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine.

Istina, tek je treće kolo, treba putovati još i u Atinu i u Jerevan, ali bi pobjeda na sjeveru Evrope mogla dati krila našoj reprezentaciji, krila koja će ih odvesti do smotre najboljih selekcija Starog kontinenta. Nekoliko dana prije večerašnje utakmice razgovarali smo sa selektorom Prosinečkim. Ono što je trebao biti 15-minutni intervju pretvorilo se u razgovor od sat vremena. Najvažnija tema svakako je operacija Tampere i utakmica sa Finskom.

Razgovarao: Faruk Zametica

Interesovalo nas je kakva je atmosfera i koliko su fudbaleri umorni nakon teške i iscrpljujuće sezone?

"Termin nije dobar i ti termini u šestom mjesecu, nažalost su takvi kakvi jesu. Oni (fudbaleri op. a.) su već na nekim odmorima, puno utakmica, puno stresa u klubovima. Neko je igrao za prvo, neko za ispadanje, uvijek se za nešto borilo, igralo se mnogo utakmica. Jednostavno je takav termin, ne samo za nas, nego za sve. Dobri su, rade dobro, dobra je atmosfera. Imali smo nekih problema prije nego što smo se skupili. Sejo (Kolašinac op. a.) se povrijedio, onda smo zvali Nastića. Ovo drugo sve je dobro, oni su dobri i motivirani su, što je vrlo bitno. Svi mi znamo koliko nam znače ove utakmice. Uvijek je akcenat na prvoj, dakle na Finskoj. Naravno zbog toga što je prva i najbitnija. Igramo sa jednom jako dobrom reprezentacijom. Dobrom u tom smislu što na deset utakmica kod kuće nisu primili pogodak. Sigurno da se radi o jednoj dobroj reprezentaciji. Radili smo analize, a pred utakmicu ćemo odlučiti kojih 11 će igrati.

Ja sam optimista i otkako sam došao vjerujem da imamo jednu odličnu reprezentaciju. U brojnim segmentima smo to i pokazali kroz Ligu nacija. Sve je bilo dobro do tog drugog poluvremena protiv Grčke, a svakako da smo kroz analizu izvadili neke kontekste i vidjeli gdje smo pogriješili, gdje nismo odigrali najbolje. Makar je igrač manje, makar je Pjanić isključen već tamo u 60. minuti. Žao mi je te utakmice zbog toga što Bosna nije dugo odigrala utakmicu kao prvih 45 minuta protiv Grčke. Do samog gola, zapravo do penala. Daje mi za pravo da vjerujem da možemo dobiti Finsku, a ako dobijemo Finsku onda smo sigurno dobri. Vidjet ćemo šta će onda biti u Italiji, ali o tom potom", kaže Prosinečki.

Ranije ste rekli da je utakmica u Finskoj vjerovatno i najvažnija u ovim kvalifikacijama. Da li je to zaista tako? Bit će izuzetno važna i ona u Atini.

Robert Prosinečki - undefined

"Ništa Atina, sada je najvažnija ova. Moje neko mišljenje, bez da podcijenim bilo koga. Gledao sam utakmicu gdje su Finci ubili Grke. U Ligi nacija 2:0. Analizirali smo i to. Finci su jedna odlična reprezentacija. Neki pojedinci koji igraju u nekim klubovima, kao taj Pukki u Norwichu, ovaj igra u Gijonu, Kamara igra u Glasgow Rangersu, golman je iz Leverkusena. Međutim, kada ja malo pogledam šta smo mi u stanju, onda imam pravo da vjerujem da mi to možemo dobiti. Za mene je to najvažnije. Ako to prođemo, a ja vjerujem da hoćemo. Do kraja ima još puno utakmica, može biti svašta, ali to bi bio veliki vjetar u leđa. Sigurno da bi onda počeli razmišljati o onom najvažnijem, makar je još rano", ističe Prosinečki.

Da li je taj Pukki najozbiljnija prijetnja? Je li Mario (Vrančić op. a.) "bacio" neke insajdere iz svlačionice Norwicha?

"Ja sam gledao toliko puta Finsku do sada, da meni više... Jeste, dobar je Pukki. Ali kakav je Džeko, a mi se bojimo Pukkija? Mislim ok, ne želim da podcijenim nikoga. Dobar je igrač, najbolji igrač Championshipa, ušli su u Premiership i sigurno da je dobar igrač. Tu nema govora", dodaje Prosinečki.

U finalu Lige prvaka osjetila se jednomjesečna pauza na fudbalerima. Da li se to može odraziti i na naše fudbalere koji su imali dugu pauzu? Bešić, Vrančić?

"Manje više su svi igrali do 25. ili 26. maja, njih dvojica jesu završili malo ranije. Sigurno da jeste taj šesti mjesec najgori. Nije to samo nama. Ja se sjećam kada sam bio igrač, ne znam da li smo ikada ikoga sa Hrvatskom dok sam igrao pobijedili u junu. To je tako. Šesti mjesec je takav. Igrači se opuste, već razmišljaju o nekim putovanjima, familijama, ići će se na odmore... Ali mislim da su kompaktni. Druga utakmica je protiv Italije, a svi žele igrati protiv Italije. Svaka čast Fincima, ali znate ono, Torino, pun stadion, veseli čovjeka takva utakmica. Zbog toga igraš, zbog toga treniraš. Sve je to na jednom većem nivou. Vjerujem da će igrači biti spremni, mislim da su svjesni situacije, svjesni da imamo šansu da se ode na veliko takmičenje. Nekima bi to bila kruna njihove karijere, nekima početak karijere. Hoće, hoće, dobri su", kaže Prosinečki.

Elvis Sarić je ponovo u ekipi. Uživa vaše veliko povjerenje i u ovim utakmicama otkako ste vi na klupi Sarić se pokazao kao bitan šaraf u ekipi.

"Sara je kroz Ligu nacija bio možda i jedan od najboljih, ako ne i najbolji. Igrač koji je svojom trkom, svojim znanjem odradio to fenomenalno. Koliko god smo odigrali dobro tu utakmicu s Grčkom, Sara je taj koji ima taj kvalitet koji nama treba. Veseli me što je tu, veseli me što je počeo da daje golove i što igra dobro u Koreji. Kada sam ga stavio na početku, ljudi su govorili 'koji Sare', nisu imali povjerenja da taj momak može. Sigurno da sam zadovoljan što je on tu. Njemu liga još nije ni završila, on je sve utakmice odigrao, u top je formi i fizički", ističe Prosinečki.

Pjaniću smanjena kazna. Koliko je to bitno. Razmišljate li o Italiji uopće sada?

"Ne razmišljam ni o Pjaniću. Šala. Mislim nije šala, nego tako je. Drago mi je da smo se mogli izboriti. Pa to je neki pomak u cijeloj ovoj priči, da je Bosna i Hercegovina neki... Da znači nešto i da je Pjanić igrač top nivoa i top kvalitete. Ipak se pogledao snimak, pa se radila analiza, pogledala se žalba. Prihvatili su. Nešto se znači dešava. I 'mali' se mogu nešto izboriti. A o važnosti Pjane za reprezentaciju je suvišno govoriti. Sve utakmice koje je odigrao, odigrao je baš kako treba. Neki su govorili da ne daje toliko puno za reprezentaciju, a ja ne da nisam to primijetio, nego daje stoposto. Svaki trening i svaku utakmicu", dodaje Prosinečki.

Kreiraju se često kod nas teorije zavjera te vrste. Posljednja je vezana za Kolašinca. Stvorila se neka priča nakon te utakmice između Arsenala i Chelseaja i informacije da Kolašinac neće biti na raspolaganju selektoru zbog povrede. Ima li mjesta teorijama zavjera?

"Teorije zavjera su na Balkanu sasvim normalna svakodnevnica. Da li u privatnom životu, ili u poslu. Uvijek smo u nekoj zavjeri nečega. Zavjera da li Bega nije htio trenirati, da li je Vranješ sa Karleušom ili nije... Uvijek je zavjera. Mislim da sam bio konkretan u nekim mojim izjavama i nekim mojim stavovima. Ma ja hoću samo one koji hoće da igraju i imaju želju da daju sve za reprezentaciju. Da li je to s klupe, na neki drugi način, to je odluka koju donosim ja, a onda i kompletan stručni štab. Sejo je povrijeđen. Dečko se jednostavno povrijedio. Do tih zavjera dolazi zbog toga što je dečko odigrao čitavu utakmicu i onda se mnogi pitaju gdje se povrijedio. Nije izašao. Čim nije izašao, ne vidiš krv, odmah to nije to. Sejo je jedan korektan lik, nažalost nije odigrao dovoljno utakmica zbog brojnih problema. Mislim da je odigrao samo tri utakmice otkako sam ja tu. I to dvije prijateljske i ovu s Grčkom. Cijelu Ligu nacija nije bio s nama nažalost, ali smo prebrodili. Moramo se okrenuti igraču koji će ga zamijeniti i igrati te utakmice.

Ne volim da plačem i kukam. Jednostavno nema. Moramo izaći na utakmicu i igrati sa 11 igrača. Svi koji su tu će imati šansu da igraju i da se nametnu. Kako kroz klubove, tako i kroz reprezentaciju. Pa i Krunić nam se povrijedio. Radi se o igraču koji će nam isto faliti. Odigrao je odličnu sezonu u Empoliju, traže ga svi klubovi. Pjanić ima crveni. Pa šta? Moramo raditi na tome da to sve prebrodimo i da napravimo dobar rezultat. Takav je život. Puno se igrača oprostilo. Drugi dolaze, mlađi dolaze. Nogomet će se igrati... Samo treba biti pozitivan. Momci su dosta dobili na samopouzdanju u svim ovim utakmicama kroz Ligu nacija, kroz kvalifikacije. Desi se to. Vjerujem da možemo i s Fincima i s Italijom", kaže Prosinečki.

Robert Prosinečki - undefined

Da se vratimo na Fince. Selektor ove reprezentacije je najavio da ide na šest bodova u naredne dvije utakmice.

"Hrabro je rekao. Neka je. Koliko god on nije izgubio deset utakmica kući, nismo ni mi. Neka, ima pravo. Čovjek ima pravo da razmišlja na svoj način. Mi ćemo sigurno dati sve od sebe. Motivirani smo sigurno. Veliki su to ulozi. Ja sam igrao tri svjetska i jedno europsko i to ti ostane zauvijek. Messi je najbolji svih vremena, ali nisi ništa osvojio s Argentinom. Znaš kada te pamte u tvojoj državi? Kada ostaviš nešto iza sebe. I Edin i svi žele da odu na veliko takmičenje. Možeš dati u Romi sto golova, ali kada daš ovdje 50-60 to je za ove ljude ogromno. Motiv neće faliti i sigurno da ćemo to odraditi najbolje što možemo. U nogometu ima stvari koje ne možeš predvidjeti, koje se dese. Dobro je što smo imali više vremena da se spremimo, što smo otišli ranije da se aklimatizujemo. Bit će dobro", ističe Prosinečki.

Dosta je igrača iz Premijer lige BiH u proteklih godinu i pol dobilo šansu u reprezentaciji. Sada je poziv dobio i Vladan Kovačević. Šta je potrebno da Premijer liga postane pravi "proizvođač" igrača za reprezentaciju. Šta je potrebno da se podigne kvalitet?

"Toga ima toliko i o tome možemo pričati tri dana. Od infrastrukture, pa svega ostalog. Jednostavno je to tako. Kada ti liga nije na nivou onda je normalno da je teško i pronaći igrače koji su za reprezentaciju. Ko malo nešto vrijedi već je vani. Evo mali Šaban ode u AEK sa 19 godina, talenti su već vani. Svi odu brzo. Odlaze i sa 14, 15, 16. Već negdje odu. Šta je pravilan put, šta nije, o tom potom. Ali ga nemaš u ligi. Liga slabi. Teško je napraviti ligu jačom nego što jeste. I Hrvatska je imala mnogo problema. Čim je Hajduk slab, onda ni Dinamo nije pravi. Ambijent i sve što ide uz to, nije to-to. Evo sada Rijeka i Osijek pa se to nešto popravlja. Normalno da treba Premijer ligi BiH Željo koji je pravi, Široki da bude pravi. Da dođe još jedna ekipa koja može konkurirati. Da nešto se dešava. Velež i Borac su se vratili. To su bili klubovi u Jugoslaviji, igrali Prvu ligu. Infrastruktura, rad s djecom... Sve je to jako važno.

Uglavnom, kada ja sad gledam bio je Pirić, Todorović, Sarić, Zakarić, Vladan sada, Lončar. To su ti igrači iz U-21 koji imaju kvalitet. Naravno Gojak, ali on je otišao ranije. Ima mlađih i na njima svijet ostaje. Smjene generacije su neminovne. Kada je bila 1998. godina svi su rekli to više neće biti. I nije bio jedan period. Čekalo se 20 godina. Ne možeš ni očekivati da ćeš ti u jednoj maloj zemlji opet napraviti takav rezultat. Pa Francuska čeka tolike godine. Brazil. Gdje svi igraju. Pa čeka puno da nešto napravi, Argentina i dalje da ne nabrajam. Čeka se, svi čekaju.

Ima igrača u BiH. Uvijek u BiH ima igrača koji znaju igrati. Svi znaju igrati, samo je pitanje kakav si igrač. Dolazi generacija U-21 s Vinkom, koji to dobro radi i oni bi uz ove koji su 'stariji', ovaj još jedan ciklus za Svjetsko prvenstvo 2022. godine mogli zajedno iznijeti. I to se treba forsirati. Otišli su i Miske i Spaha i Lulić i Ibišević i svi su mislili da nema više fudbala. Ali to je tako i moraš gledati na nove. Mi se volimo vraćati unazad i plakati. Nema toga više. Dobiješ cvijeće i plaketu i idemo dalje. Tako je bilo kada smo mi odlazili, tako je gdje god", ističe Prosinečki.

Kada smo se već dotakli tih "starijih" igrača, moramo pitati kakva je situacija s Asmirom Begovićem. Je li bilo nekih susreta?

"Sa moje strane tu apsolutno nema nikakvih problema. Trenutno nije u reprezentaciji zbog toga što ne brani. Tamo ima problema, traži novi klub. Sve ja shvatam, da možeš doći u krizu, imati i privatne probleme i ne dolazi ti se na prijateljske. Mogu ja to nekada i shvatiti. U ovom trenutku nažalost ne brani. Što ne znači da neće biti u reprezentaciji kada počne ponovo braniti. Ja sam imao veliki pritisak, jer ovdje kada nema Bege svi misle nema više ničega. Onda dođe Šeha i odbrani najbolje do sada. Sve ove utakmice bio nam je važan igrač, nekada i ključni. On izvadi - mi pobijedimo. Može se bez svakoga. I bez Bege i bez mene. Sutra će doći novi izbornik, bez svakoga se može. Ja nemam nikakav problem, mediji mogu pisati šta hoće. Bega nije tu što ne brani tamo i ima problema u klubu", kaže Prosinečki.

Koliko ste zadovoljni kada je igra reprezentacije u pitanju. Zanemarimo rezultate. Kako ste zadovoljni s onim što fudbaleri prikažu na terenu i imali tu prostora za napredak?

"Ma napretka ima, pogotovo zbog toga što imam igrače koji mogu još i puno bolje. Mogu. I ja mislim da će to i napraviti. Imate kratke periode kada smo zajedno. Dođemo tri dana, onda dok se svi skupe... Pa gledamo ko je igrao u nedjelju, pa rekuperacija. Malo se radi i brzo dođemo do utakmice. To su problemi selektora svuda. Najviše što moramo je da izaberemo najbolje na pravim mjestima i da pogodiš da su to oni najbolji, oni koji će odigrati u baš tom trenutku najbolje. Vrlo malo se tu može nešto taktički napraviti u tri dana, ali radimo. Imamo sreću da 90 posto igrača igra u svojim klubovima. To je bitno, igrali su utakmice i spremni su. Čim ti ne igraš, dolaziš u nekim problemima. Nije isto trenirati i igrati, a ja imam sreću da manje-više svi igraju.

Možemo mi napraviti i nadam se i da hoćemo. Imali smo dosta problema kroz utakmice pa smo ih rješavali. Sjetimo se i Sjeverne Irske gdje smo ostali bez bekova, bez brojnih igrača i sve smo prebrodili. Sve smo riješili i bili dobri i tražit ćemo i sada igrače koji su adekvatni po mom viđenju i sistemu. Može se tu i pogriješiti. Neko će reći zašto si zvao ovoga, zašto nisi ovoga. To je sve do neke naše odluke. Sve dok imaš rezultat si pametan, ali kad nemaš rezultata... Možemo mi pričati šta hoćemo, ali sve je na kraju rezultat. Jeste, mi ćemo kazati i umjetnički dojam je dobar, ali fale bodovi. Ako odemo na Europsko sve je super, ako ne odemo ništa ne valja. To je jednostavno tako. Dio posla koji ja imam kao selektor i oni kao igrači.

Mislim da imamo reprezentaciju. Žao mi je što su ljudi na početku bili pesimistični. A vidjeli smo da može. Ma vidimo da još uvijek može. Ne da može, nego ja znam da ćemo ići na Europsko prvenstvo. A sada zašto nije bilo povjerenja? Mogu shvatiti, smjena je generacija. Ljudi se navikli da igra Spaha, Miske je u sredini, Lula na krilu, Vedo je u napadu. I sad toga više nema. I počneš Vedu upoređivati s Bajićem, Misketa sa Sarićem i kada to pogledaš nije jednostavno. A treba im vjerovati. Ja vjerujem da oni to mogu. To su pokazali da mogu.

Ljudi su to počeli prihvatati i to se vidi kada se prođe gradom. Ljudi vjeruju. To se pokazalo i u Austriji kada je došlo toliko ljudi. Atmosfera je bila izvanredna. Ušli smo među 12 najboljih u Europi, a jedna Hrvatska je ispala. Treba čestitati momcima. Ne daj Bože, ali imamo i alternativu u Ligi nacija, ali ja sam siguran, ova reprezentacija mora izboriti Europsko prvenstvo kroz kvalifikacije", kaže Prosinečki.

Robert Prosinečki - undefined

Nema mnogo veze s reprezentacijom, ali je izuzetno aktuelno u bosanskohercegovačkom fudbalu. Husref Musemić je sa Sarajevom osvojio duplu krunu, ispisao historiju kluba, a još uvijek nema ugovor sa klubom za narednu sezonu. Slabo se cijene vaše kolege u Premijer ligi. Sječu trenera ponekad je nemoguće objasniti. Da li je logično da Sarajevo nakon ovakve sezone već nije vezalo Musemića novim ugovorom. 

"Kada me ovako pitaš iz ove neke neutralne perspektive reći ću ti da to nije normalno. Međutim ne mogu ja znati da li se dešava nešto između njih. Može biti tu svašta između njih. Možda on neće. Ja, ovako iz fotelje ću ti reći da to nije normalno. Trener koji je napravio takav rezultat, osvojio prvenstvo i Kup bi trebao potpisati dalje. Eh, ja sada ne mogu ulaziti u detalje zašto to nije napravljeno, niti ih mogu znati. Sa Husrefom sam igrao godinu dana i kada god imamo vremena popričamo i popijemo kafu. Imamo super odnos, ali ja ne mogu ulaziti u detalje koje ne znam. Ovako kada me pitaš kako su pitali i Petkovića, svi će reći da to nije normalno. Ali nas dvojica ne znamo ima li nešto iza toga. Nadam se da će završiti, Husref je jedan super kvalitetan trener, a kao osoba je fenomenalan. Imamo odličan odnos. Kada god se poklopi da smo u isto vrijeme ovdje, popijemo kafu, sjednemo dva sata i ispričamo se", kaže Prosinečki.

Koliko je bitan taj trenerski kontinuitet. Koliko je bitno stati iza trenera i kada rezultat nije najbolji?

"Sigurno da su to sve stvari jako bitne i taj kontinuitet bi trebao da bude. Ne može se ništa preko noći napraviti, ali klubovi nemaju strpljenja. Donose se brze odluke. Počelo se to dešavati i u Europi. Nakon samo par loših rezultata se mijenjaju treneri. Teško je napraviti tu neku filozofiju bez kontinuiteta. Kod nas se to malo više dešava. Promjene se po tri-četiri trenera tokom prvenstva. To nije logično i tako to ne bi trebalo biti. Rezultat je sve. Trener može biti čudo, ali ako nema rezultata odmah je u problemu. Tako je i u reprezentaciji. Prave reprezentacije podrže trenera. Loew je ispao u grupi s Njemačkom. Ne znam kada im se to posljednji put desilo. Podržali su ga i sada će voditi reprezentaciju i na Europskom prvenstvu. To je kod nas vrlo teško i to je jednostavno tako", ističe Prosinečki.

Šta nama nedostaje da uhvatimo korak za Europom. Zvezda je ove godine pobijedila Liverpool u bitnoj utakmici za Redse u Ligi prvaka. Isti taj Liverpool došao je do titule prvaka Europe. Znači možemo, ali šta nam nedostaje?

"Kontinuitet je teško držati. Sa igračima koje moraš prodati. Moraš da bi klub živio. Moraš dovesti pojačanja, a za to moraš imati lovu. Sa svim što se dešava trebaš napraviti jedan kontinuitet, a to nije lako. Pa nije ga lako držati u Liverpoolu, a kamoli u našim klubovima. Primoran si da prodaš najboljeg igrača kada dođe neko, sa ne znam koliko miliona. Jednostavno da bi klub preživio. Svi su prinuđeni na to. Od Dinama, Maribora, pa evo sada Zvezde. Sve to nije preko noći. Mora biti kontinuitet. Evo prvo je bila Europska liga. Pa Dinamo godinama ulazi u grupne faze, pa je sada i prezimio. Izgubili su od Benfice i bilo je li-la. Međutim pitanje je može li to biti kontinuitet. Evo sada moraju prodati ovog Olma koji je najbolji igrač. On će otići. Da li se može naći adekvatna zamjena za njega koji se već navikao ovdje? Bila bi dobra stvar za nogomet kada bi Sarajevo, Željo ili neko ušao u grupnu fazu nekog takmičenja. To bi bilo idelano i dosta toga bi se promijenilo.

Međutim, nije lako, a izgleda lako. Čim je liga jača, puno je lakše. Ja sada govorim o Hrvatskoj, a primjenjivo je na sve lige regiona. Evo došla je Rijeka, pa Osijek. Moraš drugačije igrati, u pravom ritmu, da bi pobijedio. Dinamo je mogao jedno vrijeme igrati i pobjeđivati hodajući. Prvak 15 godina. Koga to interesuje? Nema treće ekipe. Gleda ih 100 ljudi i još infrastruktura je takva da ne možeš dijete odvesti u toalet. Ma dajte. Lijepo je kada vidiš da je pun stadion, a kada vidiš da je prazno, najradije ne bi izašao na teren. Lijepo je kada se navija, kada je pun stadion. Odmah ti se igra. Ovako dođeš, igraš protiv Krupe, imaš 22 gledatelja na stadionu, u jednom datom trenutku pogledaš tamo, ako je još sunce... Znaš, teško je... Ovako kada vidiš navijače, puno, naboj je, drugačije je. Vidiš na televizoru puno... Drugačije je nego kada vidiš tamo reklamu", ističe Prosinečki i nastavlja:

"Željni su ljudi kvaliteta. Vole to. Svako gleda utakmice reprezentacije, vole to ljudi. Nogomet je jednostavno najvažnija stvar, to je jednostavno tako. Hoće ljudi da vide dobar fudbal, da pobijedi njegova ekipa ili reprezentacija. Koliko god imao i kritičara, sve se svodi na to da ljudi vole doći. Ja ti kažem, kada se BiH bude kvalificirala, u kojem god gradu, sve će biti puno. U Torinu će sve biti puno, nemoguće je doći do karte. Imam pun telefon ljudi koji žele kartu. Još je to malo Torino i shopping, sve to ima utjecaja, ali opet idu zbog utakmice. Najbolji je primjer 20.000 u Beču. Jeste, ima puno ljudi koji tamo žive, ali ljudi dođu, ljudi su željni. I navijanja i svega. Pa bili smo 20 minuta poslije utakmice s navijačima. Zamisli, j****e, Liga nacija. A zamisli sada odlazak na Europsko", kaže Prosinečki.

Navijači sve vide, znaju prepoznati zalaganje i svjesni su koliko je to bitno i nagrade ekipu.

"Vjeruj da ljudi znaju prepoznati i kada se izgubi, ako je ekipa dala sve od sebe. Pa i Njemačka izgubi, ali znaju ljudi prepoznati da su dali sve od sebe. Igrači daju sve od sebe. Pa imamo loš dan, izgubimo. Ljudi bili bolji, kapa dole i doviđenja. Najvažnije je da se mi možemo pogledati između sebe zajedno. Ljudi dali smo sve od sebe, ljudi su bolji. Pa šta se može Tottenhamu zamjeriti? Ljudi izgubili 2:0. Pa dali su sve od sebe, Liverpool je bolji, skini kapu, doviđenja, mi smo dali sve od sebe. Onda možeš funkcionirati. Onda možemo biti korektni jedan prema drugom. Mislim da ovi momci nemaju problem. Svjesni su. Ja volim pozitivu. Ne volim da sjedim s ljudima koji su negativni. Ne sjedim, nemam vremena. Kratak mi je period života ostao. Nemam vremena za ljude koji su negativni. Pa kratko je, 50 godina. Vrlo brzo je prošlo. Kada si mlad, pa hajde saslušaj svakoga. Sada više nemam vremena. Vrijeme mi odlazi i sada se prilagođavam pravim prijateljima i familiji. Zamisli da ja tebi tu kukam pola sata? Ne bi pričao, ovaj intervju bi trajao 10 minuta. I tebi bi bilo dosadno. Ne bi znao šta bi napisao", kaže Prosinečki.

Kroz igračku karijeru sadašnji selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine doživio je mnogo velikih trenutaka. Bio je najbolji na svijetu tek što je počeo igrati profesionalni fudbal, bio je prvak Europe sa Crvenom zvezdom, sa Hrvatskom je bio treći na svijetu, zaigrao i za Barcelonu i Real Madrid.

"Sve je to bilo veliko na svoj nekin način. Počneš igrati, pa onda odeš u neki Čile budeš najbolji igrač svijeta, onda ta Juga osvoji prvo mjesto, budeš prvak svijeta. Počeli su nas neki ljudi prepoznavati po tome i čuli su za tu neku dobru generaciju. Onda igraš četiri godine u Zvezdi, te neke titule i onda Bari, j**i ga... Pogotovo u ovim predjelima mislim da neće nikada niko to ponoviti. Trebalo bi sada tri sata da nabrajam zašto je to tako. Jače lige... Ma sve. Do 28 godine nisi mogao izaći, sav kvalitet je morao ostati u bivšoj Jugi, bili su jaki... Da ne nabrajam ove četiri velike ekipe. Odeš u Mostar i dobiješ pet komada. Dođeš ovdje razbije te Željo ili Sarajevo. Tuzla. Ne možeš dobiti bodove. Jača liga, a sada sa 15-16 godina odlaze igrači. Gledaš igrača ima 19-20 godina i vidiš da je već 3-4 godine vani. Da li u Bundesligi ili u nekoj drugoj ligi", ističe Prosinečki.

Robert Prosinečki - undefined

Robert Prosinečki je neko koga vole i u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, pa čak i Splitu. Koliko Vam to znači?

"Ovdje je sve nenormalno. Nije lako. Nije ni meni lako. Nije lako doći u Bosnu i Hercegovinu i voditi Bosnu i Hercegovinu. Uz ovo sve što je bilo. Nekim svojim razmišljanjima i ponašanjem to trebaš postići. Nije to samo ti si igrao dobro tamo. Nisam igrao dobro u Barceloni, a tamo me dočekuju... Nije samo ti si igrao, ili ti si bio veliki igrač. Tu je jako važno ponašanje. Mislim da sam bio korektan u nekim svojim razmišljanjima. Nemam apsolutno niti jedan problem, boli me briga odakle je ko. Počeli su mi pričati, znaš imaš 15 Bošnjaka, 5 Srba, tri Hrvata... Mene to ne interesuje. Ja nemam taj problem. To možda imaju neki ljudi. Niti jednog trenutka nisam gledao ko je odakle, nego ko je najbolji. Mislim da se samo tako može postići uspjeh. Ako gledamo ko je odakle, onda to nema nikakve veze. A nije lako. Imaš tri nacije, 150 kantona, nije vam lako. Nije lako nimalo, mogu čak reći da je veoma teško. Ja sam sada tu, pa dosta toga prihvatam, živim ovdje, ali nije vam lako. Kada gledam političku situaciju, nije lako popamtiti sve to. Sve te funkcije. Ja dugo nisam vidio nešto slično. Samo mogu pohvaliti da Savez dobro funkcionira i nama ništa ne fali. Fali nam stadion, fali i u Hrvatskoj. Hrvatska nema čak ni kamp. Lijepo je i što ima Savez sada prostorije u koje možeš nekoga primiti. Sada izgleda kako treba da izgleda. Važno je da imaš gdje da ugostiš saveze iz recimo Njemačke, UEFA-u", ističe Prosinečki.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije