Robert Jarni za Radiosarajevo.ba o očekivanjima od EURO-a: "Vrijeme je da Hrvatska osvoji zlato"

0
A. Vatreš
Robert Jarni za Radiosarajevo.ba o očekivanjima od EURO-a: "Vrijeme je da Hrvatska osvoji zlato"
Foto: HNS / Robert Jarni

Čekanju je došao kraj. Najveći fudbalski događaj godine, EURO 2024, bit će otvoren večeras (21 sat) utakmicom između domaćina turnira Njemačke i Škotske.

Najbolje 24 reprezentacije Starog kontinenta će se tokom jednomjesečnog takmičenja boriti za trofej, do kojeg će pokušati doći i selekcija Hrvatske.

Nagađanja do četvrtfinala

O očekivanjima od turnira razgovorali smo s legendom hrvatske reprezentacije, te bivšim igračem Juventusa i Real Madrida, Robertom Jarnim (55).

Neobičan prizor na Vlašiću: Sitni led stvorio efekat snježnog pokrivača

Neobičan prizor na Vlašiću: Sitni led stvorio efekat snježnog pokrivača

Engleskoj, Francuskoj i Njemačkoj daju se najveće šanse, no Jarni smatra kako je još rano govoriti o favoritima za naslov.

"Prvaka možemo tražiti u bilo kojoj reprezentaciji. Sve reprezentacije koje su tamo su jake. Mislim da se prije četvrtfinala ne može ništa sigurno reći. To je samo nagađanje, ništa drugo", rekao je Jarni za Radiosarajevo.ba.

Robert Prosinečki za Radiosarajevo.ba o predstojećem EURO-u: "Hrvatsku nikada ne treba otpisivati"

Robert Prosinečki za Radiosarajevo.ba o predstojećem EURO-u: "Hrvatsku nikada ne treba otpisivati"

Najbolji lijevi bek u historiji Hrvatske, koji je s Vatrenima 1998. osvojio svjetsku bronzu, nada se kako njegova selekcija može otići do kraja i ugrabiti zlato.

"Naravno da bih volio da Hrvatska osvoji. Još jedan plus je taj da smo odigrali jednu fantastičnu utakmicu protiv Portugala, pokazali da možemo, pogotovo jer su ušla dva-tri mlada igrača koja nisu ništa zaostajala za ovim starterima".

Hrvatska je u grupi s Španijom, Italijom i Albanijom, te je već na startu očekuju veliki izazovi. No, Jarni je optimističan.

"Našli smo se u 'grupi smrti', jer nismo mogli dobiti gore od ove dvije reprezentacije... Do sad smo osvojili bronzu, imamo srebro, znači da nam fali samo to zlato. Nadam se da će to biti sada".

Reprezentacija Hrvatske

Kladionice pak nisu naklonjene Hrvatima, koje ih stavljaju tek na deveto mjesto u redu favorita.

"Svako gleda svojim očima, ali ponavljam da su to samo pusta naklapanja. Može iskočiti neka sasvim 'lijeva' reprezentacija. Sjetite se kako je Grčka 2004. osvojila EP u Portugalu... To je lutrija. Prije četvrfinala je jako teško reći ko ima najveće šanse".

Ključni faktor

Pojasnio je Jarni šta je ključni faktor na ovakvim takmičenjima.

"Ima tu šest-sedam reprezentacija koje su top i imaju vrhunske igrače. Najbitnije kad dođete na ovakva takmičenja i kad izađete na teren je da li ste gladni. Ako niste gladni, niste na 100 posto i ne možete očekivati najbolje".

Glavni adut Vatrenih bit će Luka Modrić (38), kojem je ovo vjerovatno posljednje takmičenje. To će biti i dodatni motiv za hrvatski tim.

"Ne znam da li će ovo biti Lukino posljednje takmičenje, ali mislim da on može odigrati još godinu-dvije bez ikakvih problema. Modrić nije igrač koji igra na mišiće, on ima kompjuter u glavi i u biti anticipira nešto i uvijek je on taj koji dođe do lopte. Jasno je da on može biti ta prevaga".

Luka Modrić

Veliki je broj igrača koji pretenduju da obilježe turnir, a ni sam Jarni nije siguran ko bi to na kraju mogao biti.

"To su sve top igrači, svako na svojoj poziciji. Ne mogu ništa sa sigurnošću reći, može iskočiti neki stoti skroz, što ne bi bio prvi put...", dodao je Jarni za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije