Sofrenić: Nadamo se da će nas Prosinečki odvesti na veliko takmičenje

E. H.
Sofrenić: Nadamo se da će nas Prosinečki odvesti na veliko takmičenje
Nakon što je na sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH Robert Prosinečki izabran za novog selektora Zmajeva

"Konačno smo danas poslije niza sastanaka i pregovora sa oko 20 kandidata i kako smo očekivali od ta dva kandidata odabrana. Izbor kandidata izvršila je stručna komisija NS BiH. Danas smo, poslije nepuna tri mjeseca, konačno izabrali novog selektora nogometne reprezentacije BiH i to jednoglasnom odlukom. Moram reći da sam zadovoljan da smo u tromjesečnoj analizi i pregovorima, rukovođeni strukom, uspjeli doći do novog selektora. Nadam se da smo ovim izborom uspjeli pogoditi i dovesti čovjeka koji će reprezentaciju odvesti na veliko takmičenje", kazao je Milorad Sofrenić, prvi potpresdjednik NS BiH.

On je dodao da je svjestan da je ovakav način izbora selektora BiH doveo do određene podjele javnosti, ali da to nije narušilo nikakve odnose unutar cijelog saveza.

"Mislim da nije došlo ni do kakvih narušavanja odnosa kada je riječ o cijeloj reprezentaciji, od rukovodstva, do igrača. Mi smo se vodili samo stručnim mišljenjima, nekim našim opredjeljenjima, bili su postavljeni uslovi i mislimo da će rezultat u narednom periodu pokazati da smo na pravom putu i da smo izabrali pravo rješenje", dodao je Sofrenić.

Pojasnio je i kako su nijanse presudile u izboru između Amara Osima i Roberta Prosinečkog za selektora.

"Oba su kandidata pokazali korektnost i stručnost u pregovorima, te je riječ o nijansama koje su odlučile o izboru. Prosinečki je imao neke reference, budući da je slavno nogometno, ali i trenersko ime sa zavidnom reputacijom. Amaru je manjkavost bila to što nije imao internacionalno iskustvo ili iskustvo rada u reprezentaciji, te je tu prednost dobio ustvari Prosinečki, koji je imao ovakvih iskustava u karijeri", istaknuo je Sofrenić.

On je dodao kako su detalji iz ugovora gotovo isti kao i kod ranijeg selektora, te da će Prosinečki uskoro doći u Sarajevo kako bi potpisao ugovor, ali i kako bi sazvao cijelu reprezentaciju.

Na kraju, zaključeno je saopćenjem imena pomoćnika Prosinečkog, među kojima će se naći: Gordan Ciprić i Dragan Spasić, Elvir Rahimić i Kenan Hasagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije