Je li vrijeme za bijeli dim iz Ferhadije, ili nam se opet crno piše?

F. Z.
Je li vrijeme za bijeli dim iz Ferhadije, ili nam se opet crno piše?
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u sarajevskom hotelu Terme danas bi konačno, nakon nekoliko mjeseci, trebala dobiti novog selektora.

Izbor za novog selektora se odužio, a na čelu svega se nalaze prije svega članovi Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, vrhuška Saveza na čelu s Dinom Begićem, lobiranja, lijepo su nas zabavili prethodnih mjeseci, ali došlo je konačno vrijeme da dobijemo selektora.

Nakon posljednje sjednice Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine koja je održana deset dana prije isteka 2017. godine knjiga je spala na dva slova. Amar Osim i Robert Prosinečki ostali su jedini kandidatai za selektora našeg nacionalnog tima. U prethodna skoro tri mjeseca vidjeli smo mnogo toga, a kada je postalo jasno da je Baždarević "bivši" počela je saga oko izbora novog selektora koja traje sve do danas.

Stručna komisija za imenovanje selektora BiH u sastavu Ivica Osim, Duško Bajević, Sead Kajtaz i Zvjezdan Misimović još je prije skoro dva mjeseca donijela odluku da se novi selektor traži između Amara Osima i Mehe Kodre. Odluka je pala na Kodru, ali su članovi Izvršnog odbora uložili "veto" na odluku zbog Kodrinih "grijehova" iz prošlosti kada Mostarac nije bio poslušan vlastodršcima, a to se ne oprašta.

U međuvremenu licitiranje imenima koja ni puno ozbiljnije fudbalske nacije od naše ne bi mogla priuštiti. Clarence Seedorf, Sven Goran Eriksson, pa čak i Fatih Terim, treći najplaćeniji selektor posljednjeg Europskog prvenstva. Sve nas je to zabavljalo, imali smo o čemu pričati na kafama, ali stiglo je konačno vrijeme da se donese odluka. 

Fudbalska reprezentacija danas će gotovo sigurno dobiti novog selektora. Bijeli dim vlastodržaca bosanskohercegovačkog fudbala iz Ferhadije označit će da je jedan od dva fudbalska stručnjaka dobio povjerenje Saveza, ali da li nam se svejedno crno piše ostaje da se vidi.

Amar Osim, najtrofejniji fudbalski stručnjak u historiji Premijer lige Bosne i Hercegovine. Sa Željezničarom je osvojio pet titula prvaka Bosne i Hercegovine i četiri nacionalna Kupa. Ubjedljivo je najtrofejniji trener ekipe s Grbavice. Ili Robert Prosinečki, jedan od posljednjih fudbalskih romantika, bivši fudbaler Real Madrida i Barcelone, bronzani s Hrvatskom iz Francuske, prvak Europe sa Crvenom zvezdom. Saznat ćemo danas u sarajevskom hotelu Terme. Vrijeme je.

Kada su u pitanju tehničke pojedinosti oko izbora novog selektora pravila kažu da Osim ili Prosinečki trebaju dobiti 12 od mogućih 15 glasova članova Izvršnog odbora. Sjedinca je zakazana za 12 sati, a novi selektor već 28. januara imat će prvi ispit. Gostovanju u Los Angelesu kod Sjedinjenih Američkih Država. Tri dana kasnije u San Antoniju protivnik je Meksiko. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije