Prije tačno 15 godina počela je velika karijera Cristiana Ronalda

Anadolija
Prije tačno 15 godina počela je velika karijera Cristiana Ronalda
Ljubitelji fudbala na današnji dan 2002. godine prvi put su imali priliku u zvaničnoj utakmici na djelu vidjeti Cristiana Ronalda.

On je brzo postao jedan od najboljih fudbalera svijeta bez kojeg bi danas bilo teško i zamisliti elitnu fudbalsku scenu u Evropi i svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Sporting iz Lisabona prije tačno deceniju i pol je igrao utakmicu trećeg pretkola Lige prvaka protiv italijanskog Intera, a bila je to noć kada je publika upoznala jednog od najboljih igrača svijeta Ronalda koji je kao 17-godišnjak prvi put zaigrao u zvaničnom meču za portugalski tim.

Službeni portal Evropske kuće fudbala UEFA.com objavila je danas razgovor sa portugalskim sportskim novinarom i urednikom Pedrom Marquezom koji je među prvima prepoznao o potencijale Ronalda i najavio njegovu veliku karijeru.

"Bilo je to vrijeme kada je Sporting proslavljao titulu portugalskog prvaka, a u teškim uvjetima praćenim povredama igrača se spremao za kvalifikacije za grupnu fazu Lige prvaka protiv Intera. Tokom tih priprema Ronaldo je kao tinejdžer i dobio priliku da zaigra u prijateljskim mečevima. Pažnju je privukao golom i nastupom protiv Betisa, ali primijetili su to samo dobro upućeni, ne i šire mase", kazao je Marquez.

Ronaldo je protiv Intera ušao u 60. minuti meča i trema zbog prvog nastupa u zvaničnoj utakmici ga je vjerovatno sputavala da napravi i zapaženiji nastup.

Upravo novinar Marquez je bio taj koji je nakon toga pisao "Zabilježite ime ovog mladića, brz je i vješt s loptom, izvrsno dribla i uvijek mu je jedno oko na protivničkom golu".

Na upit da li je već tada bila velika pažnja na mladom Cristianu, Marquez se prisjetio da se tada mnogo pričalo o jednom Ronaldu, ali onom starijem, Brazilcu iz Intera koji nije nastupao zbog povrede.

"Sjećam se kada je ulazio na teren kako je stariji čovjek pored mene prijatelju rekao da je to taj mladić za kojeg mu je govorio da će biti najbolji igrač svijeta. Nisu o njemu pričale mase, ali vidite da je bilo ljudi koji su to predviđali", kazao je Marquez.

Godinu kasnije, Ronaldo je prešao u Manchester United i debitirao za portugalsku reprezentaciju. Kruna karijere bio je prelazak u Real Madrid 2009. godine u kojem i danas nastupa na najvišem nivou.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije