Prije 40 godina debitovao jedan od najboljih nogometaša svijeta

Radiosarajevo.ba
Prije 40 godina debitovao jedan od najboljih nogometaša svijeta
Prije tačno 40 godina, 20. oktobra 1976. godine, najvažniju sporednu stvar na svijetu zaigrao je jedan od najboljih nogometaša svijeta ikada. Čovjek poznat po famoznoj "Božijoj ruci" učinio je mnogo za svjetski nogomet.

Danas penzionisani igrač i trener bez posla, Diego Armando Maradona na današnji dan je odigrao svoju prvu utakmicu za tim Argentinos Juniors u prvenstvenom meču protiv Talleres de Cordobe.

Maradona, koji je rođen 30. oktobra 1960. godine u Lanusu, u blizini Buenos Airesa prema mišljenju većine jedan je od najboljih igrača svijeta svih vremena, a pored onog reprezentativnog koji ga je proslavio, nosio je dresove nekih od najvećih španskih i italijanskih klubova.

Iako sjajan na zelenim terenima diljem svijeta vrsni argentinski nogometaš u javnosti je ostao upamćen i prema brojnim kontroverzama koje su ga pratile, a najpoznatije od njih su gol koji je postigao famoznom "Božijom rukom" u meču protiv Engleske i suspenzija od 15 mjeseci koju je zaradio zbog pada na doping testu, kada je bio pozitivan na kokain.

Svoje kopačke je "o klin" okačio 1997. godine, nakon čega je imao brojne zdravstvene probleme, upravo zbog upotrebe kokaina i viška kilograma, ali 2005. godine je operisao želudac i završio program odvikavanja od droge.

Od 2008. do 2010. godine bio je i selektor reprezentacije Argentine.

No, bez obzira na sve kontroverze koje su ga pratile u životu i karijeri, Maradona će u historiji ostati upisan kao jedan od najvećih "majstora na travnjacima" cijelog svijeta i prema tome će ga pamtiti, vjerovatno i buduće generacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije