Preminuo najbolji strijelac u historiji 'Azzurra'

1
Radiosarajevo.ba
Preminuo najbolji strijelac u historiji 'Azzurra'
Foto: X.com / Luigi Riva

Najbolji strijelac u historiji italijanske fudbalske reprezentacije Luigi "Gigi" Riva preminuo je u 79. godini od srčanog udara, objavio je Italijanski fudbalski savez (FIGC).

Riva je u ponedjeljak hospitaliziran na odjelu kardiologije u bolnici Brotzu u Cagliariju nakon što je kolabirao kod kuće.

Bolnica je poslijepodne objavila kako se Rivino stanje 'popravlja, međutim, navečer je doživio novi udar koji je bio smrtonosan'.

EU parlamentarci poručili uglednim kompanijama: "Prestanite se reklamirati u Vučićevim medijima"

EU parlamentarci poručili uglednim kompanijama: "Prestanite se reklamirati u Vučićevim medijima"

Gigi Riva, poznatiji i kao Rombo di Tuono (grom) najbolji je strijelac u historiji "Azzurra" s 35 golova u 42 nastupa između 1965. i 1974. Iza njega je Giuseppe Meazza s 33 gola, dok je Silvio Piola zabio 30 golova.

"Šokiran sam i duboko ožalošćen. Italijanski fudbal je u žalosti, Gigi Riva utjelovio je mit o slobodnom čovjeku i izvanrednom fudbaleru. Njegov ponos, njegova klasa i njegov osjećaj za pravdu ujedinili su generacije i milione ljudi. 'Rombo di Thunder' svoju je izvanrednu karijeru sportiste i menadžera povezao s Azzurrima, zahvaljujući njemu osvojili smo Europsko prvenstvo 1968. i Svjetsko prvenstvo 2006. Oni koji su poput mene imali sreću poznavati ga danas gube prijatelja," kazao je predsjednik FIGC-a Gabriele Gravina.

Bio je dio talijanske momčadi koja je osvojila Europsko prvenstvo 1968., a također je igrao na Svjetskom prvenstvu 1970. kada su bili "srebrni" iza Brazila predvođenog Peleom.

Riva je gotovo cijelu svoju klupsku karijeru igrao za Cagliari i bio je najbolji strijelac u historiji kluba s 208 golova u 378 nastupa. Bio je tri puta najbolji strijelac Serie A.

Nakon završetka igračke karijere obnašao je niz funkcija u Cagliariju, bio je predsjednik kluba (1986-87), a bio je i počasni predsjednik kluba od 2019. do svoje smrti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije