Preminula legenda svjetskog nogometa: Jedini koji je četiri puta bio prvak svijeta

Radiosarajevo.ba
Preminula legenda svjetskog nogometa: Jedini koji je četiri puta bio prvak svijeta
Foto: X / Mário Jorge Lobo Zagallo

Mário Jorge Lobo Zagallo, legendarni brazilski igrač i trener, preminuo je u subotu, 6.januara, u 93. godini života, objavila je Brazilska nogometna konfederacija. Rođen je u Atalaiji, Brazil, 9. augusta 1931. i jedini je u historiji svjetskog nogometa koji je osvojio četiri naslova prvaka svijeta.

Zagallo je osvojio prva dva zlata kao igrač u Švedskoj 1958. i Čileu 1962., treće kao izbornik Brazila u Meksiku 1970., te četvrto u Sjedinjenim Američkim Državama 1994. kao pomoćnik izbornika Carlosa Alberta Parreire. Bio je rekorder s ukupno sedam nastupa na Svjetskom prvenstvu, ujedno prvi koji je osvojio Svjetsko prvenstvo kao igrač i izbornik.

Nakon Peléove smrti 2022., postao je posljednji preživjeli član brazilske momčadi koja je osvojila Svjetsko prvenstvo 1958.

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Uz uspješnu klupsku karijeru u Flamengu i Botafogu, Zagallo je bio trener i u drugim brazilskim klubovima, te izbornik Kuvajta, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, s trenerskim angažmanima u svjetskom nogometu.

U priopćenju o njegovoj smrti nisu navedeni uzroci, ali prošle godine imao je zdravstvene probleme, a u augustu je bio hospitaliziran zbog infekcije mokraćnog sistema, piše Sportske.jutarnji

Mário Jorge Lobo Zagallo
Foto: X: Mário Jorge Lobo Zagallo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije