Preminuo legendarni španski fudbaler Paco Gento

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo legendarni španski fudbaler Paco Gento
Foto: EPA-EFE / Paco Gento

Legendarni fudbaler Real Madrida i jedini fudbaler sa šest osvojenih naslova europskog prvaka Francisco Paco Gento preminuo je u utorak u 89. godini, objavio je "kraljevski klub".

Proglasili su ga i počasnim predsjednikom Real Madrida nakon smrti njegovog bivšeg saigrača Alfreda Di Stéfana 2014. Bio je član ekipe koja je napravila nevjerovatan podvig, pet uzastopnih titula u Kupu praka od 1956. do 1960.

Međunarodni institut za nogometnu historiju i statistiku proglasio je Genta najvećim španskim fudbalerom 20. stoljeća i 30. najvećim u svijetu. Nastupio je 43 puta za Španiju, igrao na svjetskim prvenstvima 1962. i 1966, piše 24sata.hr

Ubistvo na Manjači: Muškarac ubijen udarcima u glavu, uhapšen osumnjičeni

Ubistvo na Manjači: Muškarac ubijen udarcima u glavu, uhapšen osumnjičeni

Nakon jedne sezone u Racing Santanderu došao je na Santiago Bernabéu i igrao za Real čak 18 godina. Ima 606 nastupa i 178 golova uz 12 naslova prvaka Španije. Pamte ga kao jako brzo lijevo krilo sa sjajnom vizijom i tehnikom.

"Lik Paca Genta vjerno predstavlja vrijednosti Real Madrida. Bio je i bit će mjerilo za Real Madrid za sportski svijet. Madriđani i svi ljubitelji nogometa zauvijek će ga pamtiti kao jednu od svojih velikih legendi", saopćili su iz Reala.

Gento ima rekordna 23 trofeja s Realom, koliko je nedjeljnim trijumfom u Saudijskoj Arabiji osvajanjem superkupa dostigao i Marcelo (33). Luka Modrić (36) je na 18, što je više od Cristiana Ronalda (15) i Raúla (16).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije