Preminuo legendarni jugoslovenski nogometaš: Svi se sjećaju njegovih majstorija

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo legendarni jugoslovenski nogometaš: Svi se sjećaju njegovih majstorija
Foto: Printscreen / Janko Miročević

Janko Miročević, poznati crnogorski nogometaš, preminuo je u ovog petka u 71. godini.  Tokom godina je postao jedan od simbola crnogorske Budućnosti, a karijeru je započeo u OFK Titogradu. 

Ubrzo je s bratom Antom postao nositelj Budućnosti, pa je bio i ključni igrač u generaciji Podgoričana koja je stigla do finala Kupa Jugoslavije na beogradskoj Marakani 1977. godine. Tada je cijela Jugoslavija pričala o njegovim bravurama, iako je Budućnost poražena u finalu sa 2:0.

Pričalo se godinama kasnije da je cijela Podgorica otišla za Beograd i da je sigurno 60 hiljada ljudi navijalo za Podgoričane. To je bio jedan od dva puta da je Budućnost stigla do finala Kupa Jugoslavije (prethodno 1965. godine).

Vrućine na sarajevskom asfaltu: Radnici i danas rade, čeka se preporuka vlasti

Vrućine na sarajevskom asfaltu: Radnici i danas rade, čeka se preporuka vlasti

Bio je blizu reprezentacije, ali je tada izbornička komisija Valok-Stanković izabrala Trifunovića iz Partizana.

Nakon toga je karijeru nastavio u drugoj ulozi, postao je trener, osnova školu nogometa i stvorio mnoge talente. Njegova škola postala je legendarna u Crnoj Gori jer su tu ponikli: Simon Vukčević, Igor Burzanović, braća Božović, Marko Vešović koji je igrao za Rijeku i drugi nogometaši, piše Večernji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije