Preminuo legendarni nogometaš i trener FK Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Preminuo legendarni nogometaš i trener FK Sarajevo
Wikipedia / Srboljub Markušević preminuo na VMA u Beogradu

U Beogradu je sinoć u 84. godini preminuo legendarni igrač i trener Fudbalskog kluba Sarajevo Srboljub Markušević, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba

"Markušević je bio zadnjih mjeseci veoma bolestan, a preminuo je sinoć na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu", dodao je za naš portal bivši igrač Sarajeva koji je bio u kontaktu s porodicom Srboljuba Markuševića

Srboljub Markušević je rođen 5. maja 1936. godine u Prizrenu, a u Sarajevo je stigao još kao dječak. Cijelu svoju igračku karijeru proveo je na Koševu, a za prvi tim Sarajeva nastupao je u periodu od 1955. do 1965. godine, kada je zbog povrede kičme morao prestati s aktivnim igranjem nogometa.

Upisao je ukupno 148 zvaničnih nastupa i postigao pri tome 22 gola. Računajući i prijateljske utakmice, Markušević je dres tima sa Koševa oblačio ukupno 280 puta.

Nakon završene igračke karijere, posvetio se trenerskom poslu. Na Koševu je vodio sve selekcije, od omladinskih do prvog tima. Na klupi prvog tima je sjedio u četiri navrata, a Sarajevo je vodio u 112 zvaničnih utakmica, upisavši pri tome 45 pobjeda.

Sa bordo timom je osvojio Ljetnu ligu šampiona 1972. godine, Otvoreno prvenstvo Jugoslavije 1982. godine, a u jesen iste godine ostvario je i veliki uspjeh na međunarodnoj sceni, plasman u osminu finala Kupa UEFA.

"Mnogim generacijama koji su prošli kroz FK Sarajevo, bio je jedan od omiljenijih trenera. Neka mu je laka zemlja...", dodao je naš sagovornik. 

Ko je poznavao Markuševića za njega će kazati da je bio veoma strog, ali i trener od autoriteta. Za njega je vezan i podatak da je i prije agresije na BiH, Markušević bio jedini trener koji je za Bajram svim igračima FK Sarajevo taj dan dao da mogu ga iskoristiti da ga provedu s porodicama, a da ne dođu na trening.  

U prostorijama FK Sarajevo posljednji put je došao 2016. godine, kada se družio s bivšim igračima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije