Preminuo Just Fontaine, igrač koji je postigao najviše golova na jednom Svjetskom prvenstvu

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo Just Fontaine, igrač koji je postigao najviše golova na jednom Svjetskom prvenstvu
Foto: Mirror / Just Fontaine

Francuski napadač Just Fontaine, koji drži rekord u broju postignutih golova na jednom Svjetskom prvenstvu s 13 postignutih 1958. godine, preminuo je u 89. godini.

Legendarni francuski napadač i rekorder Just Fontaine preminuo je u 89. godini nakon teške bolesti.

Fontaine drži rekord za najviše golova postignutih na jednom Svjetskom prvenstvu, nakon što je zabio 13 golova na Svjetskom prvenstvu 1958. godine. Postigao je 30 golova u 21 utakmici između 1953. i 1960. za Les Bleus, prije nego što su mu karijeru prekinule povrede, prenosi Mirror.co

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Tokom klupske karijere Fontaine je igrao za USM Casablancu, Nicu i Stade Reims. Četiri je puta osvojio prvu francusku ligu, te Coupe de France i francuski Superkup.

Bio je prisiljen otići u penziju sa samo 28 godina nakon što je dvaput uzastopno slomio nogu. No uprkos tome što je igrao na samo jednom Svjetskom prvenstvu, ostao je četvrti na listi najboljih strijelaca svih vremena na takmičenju, iza Miroslava Klosea (16), Brazilca Ronalda (15) i Gerda Mullera (14).

Just Fontaine
Foto: Mirror: Just Fontaine

Dijeli tron sa argentinskoj legendom Lionelom Messijem sa 13 golova, s Francuzom Kylianom Mbappeom i brazilskom legendom Peleom koji zaostaju za jedan gol sa njihovih 12.

Nakon što se povukao iz nogometa 1962., osnovao je Nacionalni sindikat profesionalnih nogometnih igrača prije nego što je prešao u menadžment. Vodio je francuski tim 1967. prije nego što je trenirao Luchon, Paris Saint-Germain, Toulouse i reprezentaciju Maroka, koju je vodio do trećeg mjesta na Afričkom kupu nacija 1980.

Just Fontaine
Foto: Mirror: Just Fontaine

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije