Premier liga Engleske nam se vraća: Ko će srušiti moćni City

Anadolija
Premier liga Engleske nam se vraća: Ko će srušiti moćni City
Foto: EPA-EFE / Manchester City je odbranio titulu prvaka Engleske

Nova sezona engleske Premier lige počinje u petak, 9. augusta i otvoriće je prošlogodišnji viceprvak Liverpool koji će na svom stadionu ugostiti Norwich City.

Aktuelni prvak Manchester City odbranu titule započinje u gostima protiv londonskog West Hama u subotu, 10. augusta.

U prvom kolu sezone 2019./2020. vicešampion Europe Tottenham Hotspur u subotu će ugostiti Aston Villu, koja se ove sezone ponovo vratila u Premier ligi. 

Arsenal će u nedjelju 11. augusta igrati protiv Newcastle Uniteda, dok će Manchester United sezonu započeti protiv Chelseaja na domaćem "Old Traffordu". 

Londonski klub, koji je prošle sezone osvojio Ligu Europe, ovog ljeta imenovao je svog bivšeg igrača Franka Lamparda, nakon što je "plavce" napustio trener Maurizio Sarri. 

Upotreba VAR-a po prvi put 

Ove sezone u Premier ligu po prvi put stiže i nova video tehnologija koja pomaže sudijama u donošenju ispravnih odluka (VAR).

Njemački Transfermarkt objavio je da je Premier liga najskuplja liga u Europi kada su u pitanju igrači, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 9,2 milijarde eura. 

Premier liga će ove sezone po prvi put od svog osnivanja uvesti pauzu od 8. do 15. februara 2020. godine. 

Arsenal oborio klupski rekord 

Kada su u pitanju pojačanja u ovom prijelaznom roku, Arsenal je oborio klupski rekord dovodeći Lilleovog napadača Nicolasa Pepea (24) za 80 miliona eura. 

Londonski klub je takođe doveo 18-godišnjeg defanzivca Villiama Salibu za 30 miliona eura iz francuskog Saint-Eiennea.

Za "tobdžije" je iz brazilskog Ituanaoa za 6,7 miliona eura potpisao i Gabriel Martinelli, dok je na posudbu stigao Dani Ceballos iz Real Madrida. 

City je dosad doveo veznjaka Rodrija iz Atletica Madrida za 70 miliona eura, dok je iz Juvenstusa za 65 miliona eura stigao desni bek Joao Cancelo. 

Liverpool je doveo jedno pojačanje, 17-godišnjeg defanzivca Seppa van den Berga iz holandskog Zwollea, dok je golman Adrian stigao umjesto Simona Mignoleta kao slobodan igrač. 

Leicester Cityjev defanzivac Harry Maguire prešao je u Manchester United za rekordnih 87 miliona eura, čime je postao najskuplji odbrambeni fudbaler u istoriji Premier lige. 

United je takođe doveo desnog beka Aarona Wana-Bissaku za 55 miliona eura, dok je za 17 miliona u klub prešao i Daniel James iz Swanseaja. 

Tottenham je pojačao svoje redove dovođenjem Tanguya Ndombelea iz Olympique Lyona i Jacka Clarkea iz Leeds Uniteda. 

Najtrofejniji klub Premier lige je Manchester United sa 20 titula, drugi je Liverpool sa 18, dok je Arsenal na trećem mjestu sa 13 trofeja. Chelsea, Machester City i Sunderland osvajali su domaće prvenstvo u šest navrata. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije