Predsjednik FIFA-e želi Svjetsko prvenstvo 2030. na dva kontinenta

Radiosarajevo.ba
Predsjednik FIFA-e želi Svjetsko prvenstvo 2030. na dva kontinenta
Foto: EPA-EFE / Gianni Infantino

Gianni Infantino, predsjednik Svjetske nogometne organizacije (FIFA) nije isključio mogućnost da se Svjetsko prvenstvo 2030. igra na dva kontinenta.

FIFA će 2030. obilježiti 100. godišnjicu odigravanja prvog Mundijala, koje se 1930. odigralo u Urugvaju. Na njemu je sudjelovalo samo 13 reprezentacija, a titulu je osvojio domaćin.

Urugvaj je tada u finalu sa 4:2 pobijedio Argentinu, a na Mundijalu 1930. igrala je i u Jugoslavija, koja je prošla grupnu gazu (izbacili Brazil i Boliviju), ali su u polufinalu poraženi sa 1:6 od prvaka svijeta. 

U skoro 100 godina sve se promijenilo pa ćemo 2024. u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Kanadi imati 48 reprezentacija.

"Osluškivat ćemo volju javnosti i onda odlučiti. Što više zemalja se kandidira, tim bolje za nas. Želimo dodatno poraditi na popularizaciji nogometa i jednakosti u njemu. Šest od osam četvrtfinalista u Rusiji bilo je iz Europe. Razlika je sve veća, a mi je želimo smanjiti", rekao je Infantino.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije