Poznato zbog čega je UEFA pokrenula postupak protiv HNS-a

0
AA
Poznato zbog čega je UEFA pokrenula postupak protiv HNS-a
Foto: Printscreen / Tučnjava između hrvatskih i armenskih navijača

Europska nogometna asocijacija (UEFA) pokrenula je disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) zbog rasizma i diskriminacije na utakmici kvalifikacija za UEFA EURO 2024 između Hrvatske i Latvije koja je odigrana na stadionu 'Rujevica' u Rijeci 8. septembra.

Promatrač FARE-a podnio je izvještaj delegatu utakmice u kojem je navedeno da je u sektoru s hrvatskim navijačima primijećen pojedinac koji je u nekoliko navrata istaknuo ustašku zastavu te je zbog tog incidenta UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a, navodi se u saopštenju HNS-a.

"Hrvatski nogometni savez trenutno je pod uvjetnom kaznom zbog diskriminatornog ponašanja navijača na završnici Lige nacija te bi nova kazna potencijalno mogla aktivirati kaznu igranja jedne domaće utakmice bez publike. Prvu iduću domaću utakmicu hrvatska reprezentacija igra 12. oktobra u Osijeku", naveli su danas iz HNS-a, te dodali:

Drama u Novom Pazaru: Fizički napao djevojku, a onda je ubacio u vozilo - policija reagovala?

Drama u Novom Pazaru: Fizički napao djevojku, a onda je ubacio u vozilo - policija reagovala?

"Zaštitarska služba primijetila je krajem prvog poluvremena dvije osobe koje dižu nedozvoljenu zastavu, izdvojila ih te predala policijskim službenicima, kao i navedenu zastavu. Hrvatski nogometni savez je odmah po prijavi UEFA-i uputio službeni dopis Općinskom sudu u Rijeci, Policijskoj upravi primorsko-goranskoj te Upravi policije sa zamolbom da se očituju o rezultatima kriminalističkog istraživanja i prekršajnog postupka kako bi Savez prilikom svog očitovanja mogao obavijestiti Disciplinsku komisiju UEFA-e o tomu kako će navedene osobe biti procesuirane i sankcionirane. Tokom policijskog postupka, identificirana je i treća osoba koja je pomogla unijeti zastavu na stadion te je protiv sve tri osobe podnesena prekršajna prijava i pokrenut pravosudni postupak."

Uz to, HNS će, ističu, obavijestiti UEFA-u o svim detaljima temeljite pripreme i sigurnosnim aktivnostima uoči, za vrijeme i nakon utakmice kako bi se prevenirala i spriječila sva protuzakonita ponašanja, a što je rezultiralo izvrsnom atmosferom bez ijednog nedozvoljenog povika.

HNS će, kako kažu, poduzeti sve pravne opcije prema osobama koje su svojim namjernim i ciljanim protuzakonitim ponašanjem nanijele značajnu štetu hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji te ugledu Republike Hrvatske.

"Nažalost, tri pojedinca dovoljna su da pokvare prekrasnu sliku s 'Rujevice' gdje su naši navijači bili besprijekorni, što je vidljivo i u izvještaju delegata koji nije imao zamjerke na ponašanje navijača. Zahvaljujemo Ravnateljstvu policije na svemu što su u suradnji sa Savezom učinili u pripremi utakmice kako bi ona prošla bez incidenta, no krajnje neodgovorno, protuzakonito i sramotno ponašanje trojice pojedinaca moglo bi rezultirati značajnom štetom za našu reprezentaciju i ugled Republike Hrvatske u cijelosti. Učinit ćemo sve u ovom postupku kako bismo uvjerili UEFA-u da zbog ponašanja trojice pojedinaca ne treba kazniti sve navijače i našu reprezentaciju te da će hrvatska država odgovarajuće procesuirati ovaj slučaj i poslati snažnu poruku da je takvo ponašanje i veličanje ustaškog pokreta u modernoj, nezavisnoj i europskoj Hrvatskoj apsolutno neprihvatljivo i strogo kažnjivo. No, postoji realna mogućnost da u Osijeku bude zatvoren dio stadiona, ili čak cijeli, što bi bilo ogromno razočaranje i neprocjenjiva šteta za reprezentaciju i sve njene navijače. Zbog toga ćemo poduzeti zaista sve raspoložive pravne korake kako bi osobe odgovorne za ovaj incident materijalno i pravno odgovarale za ogromnu nanesenu štetu", izjavio je voditelj poslova prevencije, sigurnosti i integriteta pri HNS-u Jurica Jurjević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije