Poznati mural Diega Maradone krije jednu tajnu: Kada je Napoli osvojio scudetto, ovo se moglo desiti

0
Radiosarajevo.ba
Poznati mural Diega Maradone krije jednu tajnu: Kada je Napoli osvojio scudetto, ovo se moglo desiti
Foto: EPA - EFE / Mural Diegu Armandu Maradoni

Jedno od najpoznatijih mjesta u cijelom Napulju je mural Diegu Armandu Maradoni, a mnogi navijači Napolija čekali su jedan trenutak koji su mogli vidjeti samo ako njihov tim osvoji titulu u Italiji. 

Naime, poznati mural legendi Argentine i Napolija Diegu Armandu Maradoni u Napulju preslikan je na fasadi jedne zgrade, a lice mu je prekrivao prozor jednog doma u toj građevini. 

Puna priča iza ovog murala počinje 1990. godine, kada je Napoli sada već pretposljednji put osvojio scudetto. Tada je Mario Filardi, lokalni umjetnik, naslikao mural velikom Maradoni. 

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Par godina poslije, jedan građanin je nelegalno napravio prozor za svoj dom, i to baš gdje je lice legendarnog Argentinca. Nakon restauracije ovog murala, koja se desila 2016. godine, Maradonino lice je samo prekrilo prozor, te se odlučilo da se prozor neće otvarati dok Napoli ne osvoji titulu. 

Iako je ovo 'pravilo' prekršeno 2022. godine, kada je Argentina osvojila Svjetsko prvenstvo, ipak se za drugo otvaranje čekao taj ikonski scudetto

Kada se na utakmici Udinese-Napoli čuo posljednji sudijski zvižduk, hiljade ljudi iz Napulja krenulo je u Špansku četvrt, gdje se nalazi ovaj mural, kako bi vidjeli moment koji čekaju već 33 godine

Maradona je svijet napustio 25. novembra 2020. godine, ali njegova veličina se osjeti, od ulica Buenos Airesa, do mita o prozoru u jednoj četvrti u Napulju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije