Poslat službeni zahtjev: Europa dobija novu nogometnu reprezentaciju?

1
Radiosarajevo.ba
Poslat službeni zahtjev: Europa dobija novu nogometnu reprezentaciju?
Foto: ESPN / Ilustracija

Baskija, autonomna pokrajina s 2,2 miliona stanovnika na sjeveru Španije, želi imati svoju nogometnu reprezentaciju koja bi se takmičila u kvalifikacijama za europska i svjetska prvenstva.

Baskijski nogometni savez u utorak je u Švicarskoj predao zahtjev krovnim organizacijama UEFA i FIFA.

“To je službeni zahtjev u kojem tražimo primanje kao punopravne članice. Uz zahtjev je poslana sva pravna i administrativna dokumentacija koja podupire naš zahtjev”, navedeno je u priopćenju Baskijskog nogometnog saveza objavljenom u srijedu, a prenosi scsport.ba.

FIFA u svom sjedištu u Cirihu i UEFA u Nionu zaprimili su zahtjev Baskije.

“To je legitimni i apsolutno ostvariv cilj gledano iz pravnog ugla. To potvrđuje primanje u članstvo (UEFA-e i FIFA-e) i drugih europskih teritorija koji nisu samostalne države, a imaju dugu historiju svojih reprezentacija, s vlastitom ligom ili bez nje”, navedeno je u saopćenju.

Takve reprezentacije su naprimjer Škotska, Vels i Sjeverna Irska kao dio Ujedinjenog Kraljevstva te Farski Otoci pod suverenitetom Danske. Posljednjih godina su svoje reprezentacije dobili Kosovo, te Gibraltar koji je britanski teritorij na jugu Španije.

Baskijski nogometni savez želi ostvariti to isto u dogovoru sa Španjolskim nogometnim savezom.

“Obavijestili smo Španski savez o našoj želji za otvaranjem pregovora čiji bi rezultat bio sporazum kojim bi smo dobili službenu autorizaciju Španskog nogometnog saveza”, navedeno je u saopćenju.

Španski nogometni savez još uvijek se nije očitovao o tome.

Kako bi njihov zahtjev postao vidljiv Baski su već stvorili reprezentaciju te s njome nastupili u nekoliko prijateljskih utakmica, koje nije nisu bile pod ingerencijom UEFA-e i FIFA-a.

Baskija je prošli mjesec s 2:1 pobijedila Kostariku u utakmici odigranoj u gradiću Eibaru. Prije toga je odigrala utakmicu s Panamom 2019. godine te Venecuelom 2018.

Baski su tokom decenija imali važnu ulogu u reprezentacijama Španije, ali i Francuske budući da se jedan dio Baskije nalazi u toj državi. Među poznatim nogometašima bili su Andoni Zubizarreta, Julen Guerrero, Xavi Alonso, Gaizka Mendieta i Bixente Lizarazu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije