Portugalski velikan u korupcijskom skandalu, prijeti mu žestoka kazna

0
Radiosarajevo.ba
Portugalski velikan u korupcijskom skandalu, prijeti mu žestoka kazna
Foto: EPA - EFE / Benfica suočena s ozbiljnim optužbama

Portugalsko pravosuđe podnijelo je tužbu protiv Benfice i njenih bivših čelnika za korupcijska djela počinjena između 2016. i 2019. godine s ciljem namještanja utakmica, prenose portugalski mediji.

Ured javnog tužitelja podigao je optužnice protiv bivšeg predsjednika kluba Luisa Filipea Vieire i njegovog bivšeg pravnog savjetnika Paula Goncalvesa, kao i bivših direktora Vitorije de Setúbal, za navodna kaznena djela korupcije i poreznu prevaru, prenosi Hina.

Benfica je optužena za aktivnu korupciju u vezi s kaznenim djelom neprimjerenog nuđenja prednosti te za poreznu prevaru. Vitoria de Setubal optužena je za pasivnu korupciju u vezi s kaznenim djelom neopravdanog primanja prednosti i teške porezne prevare.

Skandal u školi u BiH: Oglasila se nastavnica koju je išamarao roditelj zbog ocjene

Skandal u školi u BiH: Oglasila se nastavnica koju je išamarao roditelj zbog ocjene

Prema optužnici, Vieira, koji je vodio klub čak 18 godina, sve do privođenja u julu 2021. godine, u sklopu drugog slučaja koji se odnosi na prevaru dogovorio je transfere igrača s Vitorijom kako bi se financijski pogodovalo klubu iz Setubala. Zauzvrat je Vitorija pustila Benfici dvije ligaške utakmice. Benfica je navodno platila 1.3 miliona eura (2,54 miliona KM) Vitoriji kroz kupoprodajne ugovore i posudbe igrača.

Advokat Paulo Goncalves opovrgnuo je optužbe državnog odvjetništva ocijenivši ih "nadrealnim" i bez "pravne osnove".

"Ova optužba je nadrealna i temelji se na teoriji lišenoj činjenične i pravne osnove. Zapravo, nijedan od tamo opisanih postupaka ne predstavlja nikakvo kazneno djelo, a još manje kazneno djelo korupcije", reagirao je Goncalves u saopćenju poslanom novinskoj agenciji Lusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije