Portugal je prvak Europe u fudbalu!

Radiosarajevo.ba
Portugal je prvak Europe u fudbalu!
Reprezentacija Portugala je večeras u finalu 15. Evropskog prvenstva u fudbalu savladala domaćina Francusku golom u drugom produžetku te tako postala prvak Evrope.

Prvi su opasnije zaprijetili Portugalci. Cedric je u 3. minuti dugom loptom pronašao Nanija koji bježi domaćoj obrani, a onda iz (ipak) teške situacije gađa iznad gola. Tricolori su uzvratili u 10. minuti. Pepe je neoprezno izgubio loptu na svojoj polovici, Payet odmah idealno proigrao Griezmanna koji dobro gađa glavom, no sjajnom se intervencijom iskazao Rui Patricio.

Sredinu prvoga dijela obilježila je ozljeda Cristiana Ronalda koji je nakon jednog starta Payeta ostao ležati na terenu. Portugalac je izašao s terena, ukazivala mu se liječnička pomoć, no onda po povratku u igru opet pao na terenu. Dva puta se pokušavao Ronaldo vratiti u igru, ali bol je bila prejaka. Pa je umjesto njega u 25. minuti u igru ušao Quaresma . Bio je to veliki šok za portugalske nogometaše...

Francuzi su dominirali terenom, u prvom dijelu bili bolja ekipa. 

U nastavku se igralo pažljivo, niti jedna ekipa nije htjela preuzeti veći rizik. Didier Deschamps naljutio je francuske navijače zamjenom u 57. minuti kada je Payeta izvadio iz igre, a šansu dao mladom Comanu. Samo dvije minute kasnije opet je prijetio Griezmann, no niti ovaj pokušaj najboljeg strijelca turnira nije iznenadio portugalskog golmana. Antoine Griezmann morao se u 66. minuti još jednom upisati u listu strijelaca. Coman je odlično ubacio s lijeve strane, Griezmann ostao sam na pet metara od Rui Patricija. A onda iz čiste situacije pucao glavom preko gola...

Dominirali su Francuzi, ali i previše promašivali. Junak utakmice mogao je u 75. minuti postati Giroud koji je nakon dodavanja Comana izašao sam na Rui Patricija, no sjajni čuvar mreže opet je bio uspješniji. Gignac je u sudijskoj nadoknadi odlično okrenuo Pepea, pa iz blizine pogodio vratnicu. Bila je ovo i najbolja šansa na susretu.

Najbolju šansu u prvom produžetku imao je Eder čiji je udarac nakon kornera obranio Lloris. Tricolori su pak u tom dijelu igre bili nedorečeni, nisu niti u jednom trenutku bili opasni po vrata Portugala...

U drugom produžetku Portugal je bila puno bolja ekipa. Prvo je Guerreirou 108. minuti iz slobodnog udarca pogodio prečku, a samo minutu kasnije Eder je postao junak dvoboja svojim golom sa 20 metara.

Izvor: Goal.com

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije