Porodica Musemić je Sarajevo: Legenda se vratila kući

Faruk Zametica
Porodica Musemić je Sarajevo: Legenda se vratila kući
Porodica Musemić je sinonim za uspjehe u Fudbalskom klubu Sarajevo. Od pet osvojenih titula prvaka Bosne i Hercegovine Musemići su direktno involvirani u četiri.

Sarajevo je 1967. godine donijelo prvu titulu prvaka Jugoslavije u Bosnu i Hercegovinu. Predvođeni Miroslavom Mehom Brozovićem fudbaleri Sarajeva osvojili su 42 boda (dva boda za pobjedu) i došli do titule prvaka sa dva boda prednosti u odnosu na zagrebački Dinamo. Najbolji strijelac Bordo tima u prvoj šampionskoj sezoni bio je Vahidin Musemić sa 16 postignutih golova.

Na svoju drugu titulu u Jugoslaviji Sarajevo je čekalo 18 godina. Bordo tim je opet najbolji bio 1985. godine. Izabranici Boška Antića osvojili su 48 bodova (dva boda za pobjedu) te sezone i pobjegli su drugoplasiranom Hajduku četiri boda. Ovaj put Bordo tim je predvodio mlađi brat Musemić. Husref je u 31 nastupu u dresu Bordo tima postigao 19 golova i bio je ubjedljivo najbolji strijelac ekipe s Koševa.

Na narednu titulu na Koševu se čekalo 14 godina. Prvu titulu u nezavisnoj Bosni i Hercegovini Sarajevo je osvojilo 1999. godine. Ekipu je s klupe predvodio Nermin Hadžiahmetović, a prvi pomoćnik zeničkog trenera bio je, pogađate - Husref Musemić. Ekipa s Koševa imala je na kraju sezone devet bodova više od visočke Bosne.

Naredna titula prvaka na Koševo je stigla 2007. godine. Bordo tim je na kraju sezone imao 57 osvojenih bodova, tri više od drugoplasiranog Zrinjskog. Bila je to prva titula prvaka Bosne i Hercegovine za jednog fudbalskog stratega. Nakon što je kao najbolji strijelac, a potom i pomoćni trener donosio pehar namijenjen prvaku na Koševo, Husref Musemić je isto napravio i kao trener.

Porodica Musemić postala je sinonim za uspjehe Bordo tima. Husref Musemić je direktno sudjelovao u osvajanju tri titule prvaka ekipe s Koševa. Kao igrač, kao pomoćni trener i na kraju kao šef stručnog štaba. Donio je Musemić i jedan Kup Bosne i Hercegovine Bordo timu, a fotografija na kojoj Musemić i Obuća s navijačima Bordo tima slave pogodak na Pecari postala je kultna među navijačima ekipe s Koševa.

Ne smiju se zaboraviti ni Musemićevi uspjesi u evropskim takmičenjima. Sarajevo je pod njegovom palicom 2007. godine ostvarilo najveće uspjehe u Ligi prvaka. Bordo tim je stigao do posljednje prepreke i to na kakav način. Favorizovani belgijski Genk izbačen je u drugom pretkolu Lige prvaka. Bordo tim je upisao veliku pobjedu na Cristal Areni u Genku rezultatom 2:1.

Husref Musemić je miljenik navijača Fudbalskog kluba Sarajevo. Bez ikakve sumnje jedna od najvećih legendi ekipe s Koševa. Husref Musemić živi Fudbalski klub Sarajevo, a zdravstveni problemi zbog kojih je morao ugraditi nekoliko srčanih premosnica dobrim dijelom uzrokovani su zbog velike ljubavi prema bordo boji.

Husref Musemić danas je i zvanično peti put preuzeo kormilo Fudbalskog kluba Sarajevo. Izašao je sa štopericom oko vrata na dobro poznati teren. Izašao je na teren koji ga je stvorio i na kojem je on stvarao najveće uspjehe Bordo tima. Došao je svojoj kući, na mjesto na kojem može biti istinski svoj.

Nedavno sam u komentaru jednog kolege pročitao da Bordo tim sigurno ne bi osvojio manje titula i igrao manje evropskih utakmica da Musemić poslije prvog dolaska na kromilo Sarajeva nije otišao nikada, te da bi Bosna i Hercegovina imala svog Alexa Fergusona. I ta tvrdnja je bez ikakve sumnje tačna.

Husref Musemić sada je ponovo na klupi Sarajeva. Preuzeo je Bordo tim u izuzetno teškom trenutku, svjestan rizika u koji se upustio. Preuzeo je jer, kako je to sam jednom prilikom rekao Sarajevo voli više od života. Baš kao i onih nekoliko hiljada koji svakog drugog vikenda, bez obzira na sva razočarenja dolaze na stadion Koševo. Na klupi Bordo tima sada je jedan od njih, ili možda čak i najveći od njih. Zbog toga Husref Musemić, čija stručnost nije upitna niti najmanje, mora dobiti podršku koševske publike, koliko god prepreka bilo na putu do konačnog cilja. A cilj Musemića su uvijek pehari i šampionske titule. Tako nas je historija naučila. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije